Polgári védelmi riasztás a kerületben – Csak gyakorlat volt!

2007.11.20.


Szimulált tűzriadót tartottak ma reggel a Gábor Áron és a Berzsenyi Dániel általános iskolákban, valamint a Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban. A riasztás során 3 percen belül 1131-en hagyták el az iskolák épületeit. (A Gábor iskolában nyílt nap volt, így mintegy 50 érdeklődő szülő is átélte a tűzriadót.) A kiürítést tűzoltók ellenőrizték minden helyszínen.

A gyakorlat végén Vinczek György alpolgármester, gyakorlatvezető és Szilágyi István pv. alezredes szakmai helyettes értékelték a felkészítést, a riasztást és a gyakorlati feladat végrehajtását: mindhárom oktatási intézmény jó minősítést kapott (az értékelés jó vagy megismétlendő volt), amellyel bizonyították, hogy egy esetleges baleset bekövetkezésekor végre tudják hajtani a riasztást, és megfelelően irányítják a diákokat. Eredményesnek értékelték a törzs munkáját is. A gyakorlatot Gajda Péter polgármester rendelte el a helyi polgári védelem SEVESO munkacsoportja részére a Katasztrófavédelmi Törvény alapján. A riasztásban a kerületi rendőrség, a tűzoltóság, az ÁNTSZ és a polgármesteri hivatal munkatársai vettek részt.

„Reggel 7.25-re rendeltünk el a riasztási készenlétet. Erre az időpontra aktivizáltuk az Ady Endre út 7. alatt berendezett mentésirányító központot, biztosítottuk a külső energetikai ellátást, az informatikai hátteret és a működési feltételeket. Az érintettek 7.20-ra beérkeztek a központba. Ezzel azonban még nem ért véget a munka, mert törzsgyakorlatot tartottunk a Katasztrófavédelmi Törvény alapján. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, és a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság munkatársai is ellenőrizték a gyakorlatot. Megfigyelőként több szomszédos kerület kirendeltség-vezetője is megtekintette munkánkat” – tájékoztatta a kispest.hu-t Szilágyi alezredes.

Megtudtuk: a gyakorlat előzményeként a Polgármesteri Hivatal, a Kispesti Polgári Védelmi Kirendeltség és a társ rendvédelmi szervek november 15-én katasztrófavédelmi törzsfelkészítést tartottak. Ezen egy szimulált vegyi baleset felszámolását hajtották végre. A felkészülés során szó esett a kritikus infrastruktúra helyi problémáiról, ezért a gyakorlat során azt is szimuláltuk, hogy energiaellátási problémák merültek fel, így folyamatosan aggregátorról biztosították az áramvételezési lehetőséget az irányítás számára. A SEVESO II hazai előírásoknak megfelelően negyedik alkalommal tartották meg a felkészítést.   

          
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |