Konferenciát tartottak a családon belüli erőszakról

2007.11.28.


„Állítsuk meg a nők elleni, családon belüli erőszakot” címmel rendezett szakmai konferenciát a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Geopolitikai Tanács és Kispest Önkormányzata kedden.

A városházi előadássorozatot megnyitó Vinczek György alpolgármester elmondta: a kerületben is kiemelt figyelmet fordítanak a témára. Hangsúlyozta: az elmúlt időszakban Kispesten is egyre nyitottabbak az emberek, így növekszik azoknak az eseteknek a száma, amikor a kerületi szociális rendszerben dolgozók segítséget tudnak nyújtani. Az alpolgármester felhívta a szakemberek figyelmét arra is, hogy a munkába a civil szféra is bekapcsolódott, egyre több civil szervezet nyújt már támogatást a rászorulóknak.

A konferencia nyitóelőadásában dr. Pintér István, a Geopolitikai Tanács elnöke az Európa Tanácsba folyó munkáról és a magyarországi nők elleni erőszak elleni kampány részleteiről beszélt. „Magyarországon még mindig tabu a családon belüli erőszak, a rendőrség pedig jogszabályok hiányában sokszor tehetetlen” – mutatott rá a probléma lényegére a szakember. Az eredményekről szólva elmondta, a minisztérium kiépített egy kríziskezelő hálózatot, ahol a nap 24 órájában ingyenes telefonszámon – 06-80/20-55-20 – lehet segítséget kérni.

Ádámné Dunai Irén, a szakminisztérium Nők és Férfiak Társadalmi Esélyegyenlősége osztályának főosztályvezető-helyettese előadásában a hazai ellátórendszer felépítéséről és működéséről beszélt. Kiemelte, Magyarország már megtette a legfontosabb lépéseket a családon belüli erőszak áldozatainak azonnali megsegítésére. Jövőbeni terveket ismertetve elmondta: 2008 első félévében – mivel jelenleg nincs egységes jogszabály – átfogó jogszabály-tervezetet készítenek, valamint az év második felében részletes nemzeti cselekvési tervet dolgoznak ki. 

Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) munkatársa a civil szféra szerepéről beszélt a nők elleni erőszak megszüntetésében, majd Szarvák Tibor szociológus a témában végzett kutatási eredményeket ismertette. A konferencia közös eszmecserével zárult.

     

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |