Épületmakett és családi hagyaték a Helytörténeti Gyűjteményben

2008.07.10.


Az egyik legrégebbi kispesti ház kicsinyített másolatával és az őslakos Varju-család hagyatékának újabb darabjaival gyarapodott a közelmúltban a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény.

Egy régi ház
A Török utca 2. makettjét már a Városünnep alkalmával is láthatták a kispestiek. Török Ferenc majoros háza az egyik legrégebbi épület Kispesten: 1869–1871 között épült, majd a későbbi tulajdonosok hozzáépíttettek. Az élethű másolat elkészítését az önkormányzat finanszírozta.
(3 kép)
        
Az őslakos család
Varju Kálmán vendéglősnek, a kispesti Kossuth-szobor Emlékbizottság elnökének szobrával és a család tagjait ábrázoló festményekkel, valamint az egykori vendéglőhöz kapcsolható egyéb tárgyakkal tovább bővült a kerületi „kismúzeum” Varju-hagyatéka. Az értékes relikviákat Gaál Károlyné Varju Vilma ajándékozta a gyűjteménynek.

A tárgyak nagyobb része abban az enteriőrben látható, amelynek mintegy 90 százaléka a családtól származik. – Hálásak vagyunk érte – hangsúlyozta kispest.hu-nak a gyűjteményvezető, hozzátéve: – az adományozás is mutatja, hogy az emberek számára fontos a gyűjtemény, szívesen hozzák ide tárgyi emlékeiket.

Siklós Zsuzsanna arra is felhívta a figyelmet, hogy kispestin kívül a fővárosban nem igazán van olyan gyűjtemény, amely az adott városrész alapítóitól származó kollekciót őrizne és mutatna be, pedig – mint mondta – ez az igazi értéke egy helytörténeti gyűjteménynek.
(A családról „Varju Kálmán emlékezete” címmel Gaál Károlyné Varju Vilma írt a Kispesti Krónika 2004/I. számában.)
(4 kép)
               
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |