Tolerancia hét a Deákban

2010.04.08.


Az előítéletesség csökkentése céljából szerveztük meg a tolerancia hetet 2010. március 22. és április 2. között a Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban. A programok egy, a következő tanévre tervezett programsorozat előkészítését és meglapozását képezték.
Az első napon a felső évfolyamok beszélgetés és vita keretében szaktanári segítséggel dolgozták fel a témakör néhány sarkalatos kérdését pl.: kisebbségek helyzete, léte a mindennapokban, a magyarországi rasszizmus jelenségei, okai és következményei.
Pedagógusoknak pszichológus tartott előadást az agresszió okairól és kezeléséről.
Négy napon keresztül a Docu-Art szervezésében vettünk részt az „Idegenek a kertemben” c. integrációs dokumentumfilmek fesztiválján. A tematikus előadások, a beszélgetéssel és vitával egybekötött közönségtalálkozó fő témája a migráció, a beilleszkedés, és azok nehézségei voltak. A fesztiválon részt vett harminc filmből néhány, az őszi programunk keretében kerül majd bemutatásra az ingyenes kölcsönzési lehetőségnek köszönhetően.
Megszerveztük a kisebbségi léttel összefüggő, a másság témáját feldolgozó filmek vetítését és azok megbeszélését az „Éjszakai mozi-maraton” elnevezésű hagyományos iskolai rendezvény keretében. A hajnalig tartó filmezés utáni napon pedig Magyarországon, így Kispesten is élő nemzetiségek hagyományaiból és kultúrájából kaptunk nyelvtanítással és zenével egybekötött ízelítőt a szerb, bolgár, román és görög kisebbségi önkormányzat képviselői segítségével. Akik ígéretet tettek arra, hogy az ősszel megrendezésre kerülő témahetünket részletesebb bemutatkozásaikkal ismét színesebbé teszik majd.
Az európai nemzetek egymástól eltérő szokásairól vidám, de elgondolkodtató rajzfilmes feldolgozásokat tettünk elérhetővé és nézhetővé az iskola aulájában a tanulók számára. A kisfilmeken látottakat kiscsoportos, játékos, vetélkedős formában az iskola multimédiás eszközeivel dolgoztuk fel.
Két osztály színházlátogatáson vett részt csütörtök és péntek este, ahol a kamaszkor problémáit megjelenítő provokatív megközelítésű előadást néztek meg és azt feldolgozó drámapedagógiai foglalkozáson vettek részt.
70 diákkal kétnapos kirándulás formájában ismerkedett meg Észak-Magyarországon a vallási sokszínűség kérdéskörével és a nemzeti kulturális örökség értékeivel. A diákcsoport járt Sárospatakon, Széphalmon, Göncön, Vizsolyban, Füzéren, Boldogkőváralján és Aggteleken. Hallgattak előadást a nyelvújításról, a várak feltárásáról, a reformáció magyarországi képviselőiről; feladatlapokat oldottak meg, múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt és túráztak.
Az igazi testi erőpróbát azonban az április 1-jei sportnap programjai kínálják majd diákjainknak. A test a test elleni küzdelem lehetősége és a csapatjátékok alkalmasak a hiperaktivitás és az agresszió mederbe terelésére, emellett sikerélményt is nyújthatnak a tanulásban akadályokkal küzdő gyerekek számára, ezzel segítve az egymásra figyelést és az egymás iránti toleranciát.
Kispesti Deák Ferenc Gimnázium

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |