Faültetéssel emlékezett névadójára a Bolyai iskola

2011.09.08.

Két pónyik almafacsemete elültetésével emlékezett névadójára a Bolyai János Általános Iskola szerdán. A két zseniális matematikust, Bolyai Jánost és apját, Bolyai Farkast 100 éve helyezték közös sírba a marosvásárhelyi temetőben. A sírjuk melletti védett almafáról származó oltványokból nőttek az iskola Árpád utca felőli udvarán elültetett fácskák.

Évről-évre megemlékezik névadójáról a Bolyai János Általános Iskola. Ezúttal az adott alkalmat az emlékezésre, hogy 100 évvel ezelőtt temették közös sírba Bolyai Jánost és apját, Bolyai Farkast. A tegnapi ünnepségen részt vett a dédunoka, Bolyai János, valamint Oláh Anna Bolyai-kutató és Hernádi Paula képzőművész, aki a névadó születésének 200. évfordulójára, 2002-ben tűzzománc-portrét készített Bolyai Jánosról. Az önkormányzatot Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester és Nagy Péter humánszolgáltatási igazgató képviselte az eseményen.

A polgármester és a Bolyai-leszármazott segítségével most elültetett pónyik almafácskák oltóvesszői a két Bolyai marosvásárhelyi sírja mellett nőtt védett fáról származnak, és az Újfehértói Gyümölcskutató Intézetben fejlődtek oltványokká. Ahogy az iskola falán elhelyezett emléktáblán is olvasható, a pónyik almát Bolyai Farkas terjesztette el Erdélyben, és végrendeletében is ezt kérte sírjelként.

Az ünnepség végén a facsemeték származásáról szóló tanúsítványokat vehette át Röhrig Éva igazgató a kutatóintézet képviselőjétől és Oláh Annától. „Legyen büszke az iskola arra, hogy itt virágzik majd a két kis fa, és vigyázzon rá” – kérte a Bolyai-kutató.
(10 kép)
     

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |