Smolyant sem kímélte a természeti katasztrófa

2005.08.09.

A Bulgáriát sújtó özönvíz jelentős károkat okozott Smolyanban is. A segítségnyújtás érdekében a kispesti önkormányzat most veszi fel a kapcsolatot a bolgár testvérváros polgármesteri hivatalával.

A természeti csapás röviddel a kispesti diákcsoport elutazását követően érte el Smolyant. Az özönvízszerű esőzés és a medréből kilépett Fekete folyó jelentős károkat okozott a településen.

Szilágyi István őrnagytól, a polgári védelem kerületi vezetőjétől megtudtuk: a katasztrófa sújtotta testvérváros segítséget kért, a kispesti önkormányzat most veszi fel a kapcsolatot a smolyani polgármesteri hivatallal. Az előzetes, rövid tájékoztatás alapján tisztítószerekre és taneszközökre lesz szüksége Smolyannak.

A Híradó Online ( www.hirado.hu ) információi szerint a Bulgária nyugati és déli területein péntek óta tartó esőzések az északi és keleti országrészeket is elérték, s az ítéletidő immár öt ember életét követelte, miután a földcsuszamlások újabb két ember halálát okozták. Az áradások lakóházak százait rombolták le, utakat, vasútvonalakat tettek tönkre és hidakat mostak el, rengeteg település maradt áram és ivóvíz nélkül. Hétfőig több mint tízezer embert telepítettek ki otthonából, s a mentésbe bekapcsolódott a hadsereg is helikopterekkel, motorcsónakokkal és katonai járművekkel. Az áradások sújtotta területen még a múlt héten rendkívüli állapotot hirdettek a bolgár hatóságok.

Filmek a természeti csapásról

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |