Vizsgálat indul az Illatos úti bűz kiderítésére

2007.05.31.


Továbbra sem tudni, ki a gazdája a IX. kerületi Illatos úti ipari területről származó szagoknak. Több cég is felelős lehet a XX. és a XIX. kerület egy részén lakók életét régóta megkeserítő bűzért. A Környezetvédelmi Bizottság szerda délutáni ülésén vizsgálatok elindításáról határoztak a probléma megoldása érdekében.

Juhász András XX. kerületi lakos prezentációjával kezdődött tegnap délután a kispesti Környezetvédelmi Bizottság ülése: a férfi – műszerek hiányában – az orrára hagyatkozva, a szélirányokat figyelve térképezte fel a lehetséges bűzforrásokat a több cégnek is otthont adó Illatos út környéki ipartelepen. Magánnyomozásának eredményeire hivatkozva a Budapesti Vegyiműveket nevezte meg az elviselhetetlen szag elsődleges forrásaként. Elmondta azt is, hogy már több fórumon jelezte a problémát, ám eddig nem történt semmi.

Az ezt követő vitában többen is hajlottak arra a feltételezésre, hogy a Vegyiművek okozza az életminőséget rontó állapotot. Eiffert Gyula vezérigazgató viszont határozottan visszautasította a vádakat. Hangsúlyozta, hogy az eddigi mérések nem találtak semmit, a szagok nem tőlük származnak.

Szilágyi István polgári védelmi alezredes, a kispesti katasztrófavédelem vezetője arról világosította fel a megjelenteket, hogy a bűnösnek kikiáltott cég 1990 óta minden információt megad tevékenységéről a hatóságoknak, munkáját a katasztrófavédelmi törvény előírásai alapján látja el, az uniós normák szerint dolgozik. Hozzátette: ugyan többször kaptak értesítést a bűzről, a katasztrófavédelem gyorsreagálású Vegyifelderítő Szolgálatának műszerei nem tudták kimutatni vegyi anyag jelenlétét a térségben. A pv. parancsnok szerint egyébként az elavult, több mint százéves csatornarendszer, amelynek pillanatnyi állapotát a Duna vízállása és a csapadék is befolyásolhatja, ugyancsak hozzájárulhat a kellemetlen szagorgiához.

Tóth Tibor , a bizottság elnöke a kompromisszum fontosságát hangsúlyozta, és többekkel együtt a gyakori mérések mellett érvelt, mondván: az alapos vizsgálatok hozhatnak csak eredményt az ügyben.

A Környezetvédelmi Bizottság végül két határozati javaslatot fogadott el egyhangúan. Az első szerint a környezetvédelmi szakhatóság végezzen folyamatos vizsgálatot, és az eredményt küldje meg a kerületnek. A másik arról szól, hogy Kispest csatlakozik a IX. és XX. kerület kezdeményezéséhez: egy független cég vagy szervezet folytat méréseket, és a két vizsgálat eredményét összevetve a kerületek együtt tesznek lépéseket az Illatos úti bűz megszüntetésére. A harmadik javaslatot, amely arról szólt, hogy a Kispest a másik két kerülethez hasonló mértékben járuljon hozzá a vizsgálatok költségeihez, 3 igen és 3 tartózkodás mellett elvetette a bizottság.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |