Könyvajánló - 2007 augusztus
ArchívMorrison, Toni: A kedves
Az 1993-ban irodalmi Nobel-díjat kapott szerző az Egyesült Államok legjelentősebb kisebbségi írója az elmúlt harminc év távlatában. A New York Times ezt a regényét az elmúlt 25 év legjobb amerikai regényének választotta. A történet Sethe-ről a szökött rabszolgáról szól, aki minden erejével azon van, hogy családját megóvja a fizikai és érzelmi erőszaktól. A regényben keveredik a valóság, és a fantázia. Kicsit történelem, kicsit társadalomrajz erőteljes sorsábrázolásokkal. Akik már olvastak a szerzőtől olyannyira nem fognak csalódni, hogy a legjobb regényét vehetik a kezükbe, akik nem ezt a könyvét feltétlenül olvassák el!

Smith, D.L.L: Santo Fico csodái
A Santo Fico csodái a szerző első regénye. Smith a Dél-oregoni Egyetem színművészeti tanszékének előadója, számos színmű írója. Regénye, ha csak egy mondattal kellene jellemezni, azt mondhatnánk, olyan, mint az élet. Kicsit humoros, kicsit szomorú telis-tele emberi drámákkal, mulatságos történetekkel. A szülővárosába visszatérő Leo szembetalálja magát az érdektelenséggel, meghasonlottsággal. Fel akarja rázni ezt a kis porfészket, s ebben csak a csoda segíthet.

Bächer Iván: Ruccanások
Bächer Iván író, publicista most egy különleges, izgalmas könyvvel jelentkezett. „Nem vagyok egy utazós. Nemigen kerekedek fel, nemigen megyek el hetekre, hónapokra” – írja a szerző bevezetésként könyvében. Most mégis elindult, s mi kezünkbe vehetünk egy rendhagyó útikönyvet. Szellemi-kulturális és gasztronómiai kalandokban lehet részünk Európa néhány városában. Bepillanthatunk más országok piacaira, belekóstolhatunk más népek konyhájába! Az írások minket is arra sarkallnak, hogy elinduljunk, s ez így nyáron aktuális is.

Morris, Elisabeth: Bretagne
Bächer Iván könyve kapcsán had’ ajánljunk egy másik „utazós” könyvet. Már csak azért is, mert Franciaországnak egy olyan vidékére kalauzol, mely talán nem annyira ismert, látogatott. Pedig történelmi múltja igen gazdag, érdekes. Bretagne Nyugat-Európa egyik utolsó kelta bástyája. A bretonok tudatosan ápolják kultúrájukat. Bretagne bővelkedik látnivalókban. Kastélyok, erődítmények, sziklák, madárrezervátumok, fallal körülvett városok. Bárhol is járnak Bretagne-ban kóstolják meg a legismertebb étel specialitást a crépe–palacsintát, a helyi sajtokat és igyanak mellé egy pohár almabort. A könyv mindenképp hiánypótló az útikönyvek széles választékában.

Bán Judit: Anya vagyok – bombanő
Bán Judit regényének főszereplője valószínűleg ezen a nyáron nem fog Bretagne-ba utazni. Most születet gyermeke és egyelőre az anyaszerepnek próbál megfelelni, kisebb-nagyobb sikerrel. A könyv mindamellett, hogy szórakoztat, tanulságos is, s biztos örömmel veszik kézbe a jelen és jövendő kismamái, akik továbbléptek a „szinglis” könyvek történetein.
A Taschen Kiadó művészeti korokat bemutató könyveinek sorában most kettőt ajánlunk. Az egyik a gótikát mutatja be, a másik a reneszánsz művészetével ismertet meg bennünket. Manfred Wundram írta a Reneszánsz kötetet és társszerzőként a Gótikát is. A szerző a művészettörténet professzora, színvonalas tanulmánykötetei jelentek meg hasonló témakörökben. A gazdagon illusztrált könyveket élmény kézbe venni és lapozgatni. A kiadó hírnevét ezek a kötetek is öregbítik majd.


GYEREKEKNEK!

Brezina, Thomas: Szépségvarázslat
Brezina Pssszt! A mi titkunk című sorozatot ugye ti is szeretitek? Így azt gondolom mindig izgalommal várjátok újabb köteteit. Íme, az idei nyáron is lesz mit olvasni, hisz megérkezett a Szépségvarázslat. S mint minden könyvben, ebben is találtok titkosírásfejtő tárcsát, melynek segítségével elolvashatjátok az érthetetlennek tűnő kódokat, s mi több, ti is készíthettek titkos üzeneteket. A történet főszereplői Vanessa, Bix és Krissi akik szeretnének szebbek lenni, s csak a szépségvarázslatban bíznak. Vajon meglepetésben lesz-e részük, mikor a tükörbe néznek?

Brezina, Thomas: Hét tappancs gazdája, Penny
Penny családját már ismeritek. A minden helyzetet uraló mamát, az állatorvos papát, Penny testvéreit Romeót és Kolombust. Pennynek két kutyája is van Robin és Milli. Ebben a családban mindig történik valami, és az mindig bonyodalommal jár. Penny szerelmeslevelet kap egy ismeretlen hódolótól, és még kengurumama is lesz. Vidám, izgalmas történet, igazi nyári olvasmány.Böszörményi Gyula: A Gutenberg lovagrend

Böszörményi Gyulát a Gergő könyvek tették igazán népszerűvé. Emlékeztek a varázsvölgyre, ahová a Tűzpiroson indul Gergő és családja? Minden bizonnyal Gergő kalandjait szeretők el fogják olvasni a Jonatán történeteket is. Hisz a Gutenberg lovagrend már a második része a sorozatnak. Az első könyvből megismerhettétek Jonatánt a titokzatos könyvmolysrácot, aki valami varázslat folytán kerül ugyanabba az idősíkba, ahol Galagonya, a lány is él. Az első kötet végén azonban Jonatánt elnyeli az időörvény, s Galagonya egyedül marad. Rádöbben, hogy az akibe beleszeretett csak 800 év múlva születik meg. A történet folytatásában Galagonya lép át az időkapun, s megérkezik 2819-be a szeretett Jonatánhoz, ahol izgalmas pillanatok várják.

A Szívek szállodája Tv sorozatot a tinik, az anyukák és nagymamák is izgalommal várták hétről-hétre. Ha nézted, akkor tudod, hogy miért. Ha nem, akkor most lehetőséged lesz könyvből megismerkedni a sorozat szereplőivel. Lorelai és lánya Rory egy amerikai kisvárosban, Stars Hollow-ban élnek. Rory a Harvardra készül, de persze őt sem kerüli el a szerelem. Bár most épp szakított Dean-nel, de ez nem biztos, hogy élete legjobb döntése volt, most mégis igyekszik elfoglalni magát, s készülni az egyetemre.


A legkisebbek sem maradnak olvasnivaló nélkül, hisz megérkezett Tesz-vesz Város tréfás történelme . Scarry most is remekel, hisz humorosan (Réz András kitűnő fordításában) utazunk vissza régmúlt időkbe. Megismerkedhetünk Rinotep fáraóval, Szervusz római császárral és Oroszlánszagú Leóval. Biztos ez a kötet is elnyeri tetszéseteket, de azt gondolom, hogy a nektek felolvasó Anyu, Apu, vagy nagyszülő is igen jól fog szórakozni.


…s érkezett egy újabb, a Mumin-völgy történeteit elmesélő könyvecske is Muminbocs és az üstökös címmel.


Még tombol a nyár, gyertek el a könyvtárba! Válasszatok nektek tetsző könyvet, hisz még a strandon is, vízparton is lehet olvasni két pancsolás között. Várunk Benneteket!FSZEK Üllői úti könyvtára

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |