Nemzetiségi Estet tartottak a kisebbségek

2003.11.24.

Műsoros esttel köszöntötték egymást a kispesti kisebbségi önkormányzatok pénteken a KMO-ban. Az ötödik alkalommal megrendezett Nemzetiségi Esten tánc- és zenei produkciókat láthatott a közönség. A műsor végén ételkóstoló is várta a vendégeket.

Ezúttal hét XIX. kerületi kisebbség mutatta be egymásnak kulturális hagyományait péntek este a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban. Mint Miklóshalmi Pál , a német önkormányzat elnöke elmondta: az évenkénti rendezvények kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy a kerületben élő kisebbségek még jobban megismerhessék a másik kultúráját, tovább erősíthessék kapcsolataikat egymással és a kispesti önkormányzattal.
A jó hangulatú rendezvény megnyitójában Vinczek György alpolgármester hangsúlyozta: a hagyományos késő őszi rendezvény fontos a kerület számára, színesíti és gazdagítja Kispest kulturális életét.
A műsort a Horvát Általános Iskola és Gimnázium néptánccsoportjának előadása nyitotta meg, majd a Budapesti Tabán Szerb Folkórcentrum Egyesület táncosai és a Zora zenekar idézték fel az anyaországot. Táncprodukcióval érkeztek a Német Nemzetiségi Gimnázium diákjai is, a Soroksári Favágók pedig nemcsak megnevettették, hanem meg is táncoltatták a közönséget. A folytatásban a lengyel-magyar Wisla együttes betlehemi énekek mellett kocsmadalt is előadott. Vastaps kísérte a Jantra bolgár táncegyüttes sodró erejű produkcióját, majd a cigány kisebbség előadása következett. Botos Tibor kvintettjének előadásában latin-amerikai slágerek csendültek fel "dzsesszesítve", a Kónya Miklós prímás vezette zenekar igazi csemegével szolgált: a Monti-csárdással kezdődő és számos magyar nótával az Akácos utat is bejáró zenei séta a Pacsirtával fejeződött be. A fellépők sorát a Helidonaki együttes zárta, akik a Pireus zenekarral varázsoltak görög hangulatot a házba. A táncosok az est folyamán másodszor táncoltatták meg a nézőket.
A program zárásaként nemzetiségi ételkóstoló várt mindenkit: többek között cigány marhapörköltet, lengyel káposztát és céklalevest, valamint bajor virslit kóstolhattak az ínyencek. A lakoma közben és végén a vendégek német sörrel olthatták szomjukat.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |