Zenével, tánccal és ételkóstolóval ünnepeltek a nemzetiségek

2004.11.15.

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett rendezték meg a Kisebbségi Estet pénteken a KMO-ban. A kispesti nemzetiségek látványos kulturális műsorokkal lepték meg egymást.

Latin-amerikai slágerekkel indult a kispesti nemzetiségek hagyományos programja péntek este a KMO-ban: a cigány kisebbség vendégeként Botos Tibor tánczenekara szórakoztatta a közönséget. Míg az egymást követő fellépők készülődtek, egyre több "terülj, terülj asztalkám" kínálta kóstolóit a vendégeknek a hét kisebbségi önkormányzat legnagyobb éves kerületi rendezvényén. Ételkülönlegességek, italritkaságok várták, hogy a gasztronómia segítségével még alaposabban megismerjék egymást a nemzetiségek, ne "csak" a zene és a tánc szeretete kapcsolja össze az embereket.

A horvát hagyományt a Tököli Rác Férfikórus mutatta be, a lengyelek vendégeként a Wisla lengyel-magyar együttes lépett fel. A görög ritmusokról az Ilios táncosai és a Thalasa zenekar gondoskodott, majd a Tabán táncegyüttes szerbiai táncainak tapsolhatott a közönség. Egy kis Bulgáriát varázsolt a színpadra a Martenyica együttes, míg a német kisebbség nevében a Galambos János Nemzetiségi Általános Iskola gyermekzenészei adtak koncertet. A műsor zárásaként Csonka Gábor cigányzenekara szórakoztatta a vendégeket.

A bolgár kisebbség számára külön hangsúlyt kapott az ünnepség, hiszen Kispest néhány nappal korábban kötött testvérvárosi kapcsolatot a bulgáriai Szmoljan városával. Tütünkov-Hrisztov Jordán , a bolgár önkormányzat elnöke a kispest.hu-nak elmondta: a kulturális csere mellett, oktatási kapcsolatok erősítésére is számítanak, és próbálják szervezni a két település üzletembereinek találkozóját. A gazdasági együttműködésébe szeretnék bekapcsolni Kispest többi testvérvárosának vállalkozóit is. Megtudtuk: Szmoljan működő tőkét akar bevonni a térség fejlesztésébe, a városban ugyanis mintegy 30 százalékos a munkanélküliség. Kitörési pontot jelenthet a turizmus erősítése, a közeli síparadicsom, valamint a várostól 80 kilométerre található Égei-tenger jóvoltából. A hegyi programok a kispesti gyermekek számára is elérhetőek lehetnek, szeretnének csereüdültetést szervezni az iskolások számára.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |