Kulturális műsort tartott a lengyel kisebbség

2004.11.15.

Lengyel Estre várta az érdeklődőket szombaton a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kispesti intézménye és a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat. Klasszikus zene, néptánc, irodalom és vetélkedő gondoskodott róla, hogy a közönség megismerje a lengyel kultúrát.

"Polak-wegier dwa bratanki...", azaz lengyel-magyar két jó barát - tartja a lengyel mondás, ez volt a jelmondata az Üllői úti könyvtár kulturális programjának is. A falakat lengyel plakátok borították, egy polcon ismert írók - Mrožek, Lem és mások - művei sorakoztak. Dobrova Zsuzsanna könyvtárvezető köszöntője után a Polonéz együttes táncosai adták meg az alaphangulatot, majd klasszikus zene következett a Kispesti Művészeti Iskola művésztanárainak tolmácsolásában. A programban Chopin művei mellett olyan darabok is szerepeltek, amelyek hangulatukban kapcsolódtak az ország karakteréhez.

Az előadások között Zsille Gábor költő-műfordító invitálta kulturális kalandozásra a jelenlévőket. Mesélt élményeiről, a lengyel társadalomról, részleteket olvasott fel Nobel-díjas írók műveiből, és még a lengyel vodka fogyasztásának technikájáról is szolgált érdekes adalékkal. A programban a közönség is aktív szerepet vállalt, először zenei kíséret mellett magyarul és lengyelül is elénekelte a Hajnalórán című lengyel népdalt, majd megismerkedett a keringő lépéseivel Rápolthy Gabriella tánctanár segítségével. Az ételkóstoló előtt a krakkói születésű Csüllög Istvánné olvasta fel saját írását. Az estet vetélkedő zárta, "vaktérképpel" és lengyel városok fényképeinek felismerésével.

Molnár Ferenc , a kispesti lengyel kisebbség vezetője elmondta: vannak olyan közös pontok a történelemben, amelyek megmagyarázzák, hogy a két nép miért szereti egymást. Magyarország már a XX. század elején is segítette az ide érkező lengyeleket, a II. világháború kitörésekor pedig befogadta a menekülteket. Megtudtuk: testvérvárosi kapcsolat kialakítására törekszenek, a tárgyalások előkészítő stádiumban vannak. Várhatóan egy év múlva megköthetik az együttműködési megállapodást egy kisebb lengyel várossal.

A kisebbségi programsorozatot a KMO nemzetiségi estjének hatására indította el a könyvtár vezetője. A lengyelek voltak az elsők, majd a szerb kisebbség következett még tavaly, és a közelmúltban tartottak Görög Estet. Decemberben zenés-táncos Roma Mikulással folytatódik a könyvtár nemzetiségi műsora, amelyet februárban Roma Est követ. Jövő ősszel a horvátokat várják, de lehet, hogy a lengyel rendezvényre évente sor kerül majd. "Annyi minden maradt, a lengyel film és a jazz például még szóba sem került" - sorolta az indokokat Dobrova Zsuzsanna.

Kapcsolódó cikk:
Szirtakira táncolt az egész könyvtár

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |