A népzenétől a hazafias dalokig - Ünnepeltek a kispesti nemzeti kisebbségek

2005.11.14.

Nemzetiségi estet tartottak pénteken a KMO-ban a kispesti kisebbségi önkormányzatok. A kulturális műsor mellett ételkóstolóval várták egymást és a vendégeket.

Az Erkel, majd a Vass iskola tanulóinak műsorával a német önkormányzat nyitotta meg a szombati kisebbségi est programját. A szerb kisebbséget a Tabán táncegyüttes képviselte fergeteges produkcióval, a lengyel vendégek pedig egyenesen Krzeszowicéből érkeztek. A választás sikeresnek bizonyult, a leánykórus hazafias daloktól romantikus slágereken át rock & rollig ívelő repertoárja méltán aratott nagy közönségsikert. A folytatásban a Pravo együttes balkáni zenéje Bulgáriát idézte fel, majd a Horvát Hagyományőrző Egyesület tánckara elevenítette fel az anyaország tánchagyományait. A háromórás kulturális műsort az Ilios táncegyüttes és a Thalasa zenekar zárta: görög hangulatot varázsoltak a KMO színháztermébe.

A program befejezéseként Vinczek György alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, és megköszönte kisebbségeknek, hogy ilyen színvonalas rendezvénnyel járulnak hozzá egymás kultúrájának megismeréséhez. Hozzátette: az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a rendezvénysorozat folyamatos legyen. Beszéde végén ételkóstolóra hívta a vendégeket, akik a hat kisebbség számtalan gasztronómiai különlegessége közül válogathattak.

A bolgárok kebabot, töltött szőlőlevelet, sopszkasalátát és ljutenyicát kínáltak, a szerbek rétespitét, húsos és túrós bureket, dél-szerbiai töltött káposztát, amelyekhez kolostori szilvapálinka dukált. A németek sonkás és zöldséges tésztasalátákat hoztak, na meg sört, a lengyelek céklalevessel és bigosszal várták a vendégeket. A horvátok kagylós puliszkával, isztriai burekkel és fügés desszerttel szálltak „ringbe”, míg a görögöknél tzatzikit, padlizsánsalátát, szuflakit, keftedeszt és baklavát lehetett kóstolni ouzo és metaxa kíséretében.

Hajdú Eszter, a Polgármesteri Iroda kisebbségi referense szerint fontos, hogy a nemzetiségeknek együtt kell megrendezniük az estet. Így nemcsak megtanulják elfogadni egymást, hanem a másik kultúráját is jobban megismerik. A közönség is jól jár, hiszen a sokféle kultúra bemutatkozása vonzóbbá teszi a programot is.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |