Lengyel est zenével, vetítéssel és ismeretterjesztő programmal

2005.11.15.

A lengyel függetlenség napjához kapcsolódóan rendezett műsoros estet szombat este a kispesti Tudásházban a kerületi lengyel kisebbség.

Chopin-koncerttel kezdődött szombat délután a Tudásházban a Kispesti Lengyel Kisebbségi Önkormányzat estje. A nagy lengyel zeneszerző zongoradarabjait Gábor-Nagy Nóra és Darvassy Andrea – a kispesti zeneiskola tanárai – tolmácsolásában élvezhették a vendégek. A zenei csemegét Fulár Gyula előadása követte a lengyel történelem egy korszakáról. A budapesti lengyel közösség tagja a függetlenség 1918. november 11-ei kivívásához vezető utat vázolta a hallgatóságnak. Csüllög István , a kerületi lengyel önkormányzat tagja a lengyel zászlóról mesélt érdekességeket, és néhány film segítségével lengyel tájakra és városokba, zenei fesztiválokra juthatott el a közönség. Az ismeretterjesztést követően Molnár Ferenc , a kisebbség vezetője köszönte meg a rendezvényt szervezőknek és közreműködőknek, majd ismét Chopin művei kaptak főszerepet.

Nem maradt el a szokásos ételkóstoló sem. A céklaleves és az alkalmi szakácsnő, Skrzypiec Ferenczi Jadwiga főzési tudományát dicsérő bigos ezúttal is megörvendeztette az ínyenceket, aki tehette többször is repetázott a hagyományos lengyel ételből. A program végén népdalok csendültek fel, majd a pénteki nemzetiségi esten vastapssal jutalmazott krzeszowicei leánykórus ismételte meg hazafias dalokból álló műsorát, újabb sikert aratva.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |