Kispesti alkotók tárlata és kisebbségi est - Megnyílt a KMO

2006.09.18.

Kerületi képzőművészek kiállításával nyitotta meg kapuit péntek este a frissen felújított Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház. Szombaton a kisebbségi önkormányzatok rendezték meg hagyományos ételkóstolóval egybekötött kulturális estjüket az intézményben.

Előtér avató
Gaál József, Harasztÿ István, Hernádi Paula, Klimaj György, Mazalin Natália, Németh Róbert, Nikmond Beáta, Pál Csaba és Skoda Éva kiállítására várták a kispestieket péntek este a KMO előterében. A tárlat egyben a nyári felújítási munkák eredményeképpen átalakult földszinti fogadótér avató ünnepsége is volt.

Gajda Péter alpolgármester köszöntőjében elmondta: tavaly lett a kerületé a KMO, amely 370 milliós állami és 65 milliós önkormányzati támogatást kapott az újjászületéshez. A nyáron kezdődött meg a munka, amelynek első szakasza, a földszinti előcsarnok átalakítása, az akadálymentesítés, valamint a fűtési rendszer és a vizesblokk korszerűsítése mostanra befejeződött. 2008-ra teljesen megújul majd az intézmény: átépítik a színháztermet, megújul a világítás, a nem funkcionáló étteremből kamaraterem lesz. „Legyen a ciklus összefogásának jelképe a KMO, bizonyítva, hogy a fontos célokért ugyanúgy együtt tudunk dolgozni, mint azok az elődök, akik a 20-as években eldöntötték, hogy itt kulturális intézmény lesz” – hangsúlyozta Gajda Péter.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára példaértékűnek nevezte, ha a XXI. század elején egy közösség, vagy kerület vállalja, hogy befektet a kultúrába. Azon dolgozunk, hogy egyre több helyen megteremtsük a feltételeket a kultúrához – zárta beszédét Arató Gergely .

A köszöntők végén Koncz Gábor színművész Vass Albert „A kő marad” című versét szavalta el, majd Réz András esztéta adott – mint mondta – „rövid használati utasítást” az előtérben kiállított művekhez. A Kispesti Helikon Kulturális Egyesületet képviselő képzőművészek tárlatát október végéig láthatják az érdeklődők.

Kisebbségi est
Szombaton újra benépesült a KMO: a kerületi kisebbségi önkormányzatok a ciklus utolsó műsoros estjét tartották a színházteremben. Vinczek György alpolgármester elsőként Gábor Ilona igazgató és az intézmény dolgozóinak munkáját köszönte meg, amely lehetővé tette, hogy a felújítás határidőre elkészüljön. A kisebbségek képviselőit és vendégeiket köszöntve hangsúlyozta: sok színes programmal gazdagították Kispest kulturális életét, aktív szerepet vállaltak a testvérvárosi kapcsolatok kiépítésében. Beszéde végén az alpolgármester Tatiosz , a több mint kétezer éve élt görög filozófus emberszeretetről szóló gondolataival kívánt jó szórakozást az esthez.

A műsort ezúttal görög művészek indították: a Helidonaki együttes táncosait Stefanidu Janula és az Akropolisz zenekar kísérte. A bolgár kisebbséget a 25 éves Martenica együttes, a lengyeleket a Polonez Tánccsoport képviselte. A horvát műsorról a Fáklya Horvát Művészegyüttes gondoskodott, a roma kisebbség műsoráról pedig a Csonka duó – Csonka Gábor elnök és fia – gondoskodott: örökzöld melódiákat adtak elő. A német nemzetiség nevében az Erkel iskola növendékei léptek színpadra. A zenés-táncos programot a szerb hagyományőrző Tabán együttes és Ajde Braco zenekara zárta. A zenészek még az ételkóstoló alatt is húzták a talpalávalót a közönségnek.

Korábban:
Célegyenesben a KMO átépítése

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |