www.kispest.hu - 2011.12.27.


Többen kérnek segélyt


Várhatóan növekszik az időskori járulékot igénylő kispestiek száma, és többen kérik majd a lakásfenntartási, valamint a foglalkoztatást helyettesítő támogatást is. Ugyanakkor a törvényi rendelkezések miatt mindkét támogatás összege csökkenhet, és az adósságkezelés szabályai is szigorodnak. A romló gazdasági helyzetre tekintettel többen igényelnek majd szociális segélyt az önkormányzattól, mint 2011-ben. A központi források elapadása azonban már idén is nehézségeket okozott.


Egyre többen folyamodnak majd segélyért az önkormányzathoz a jövő évben – vázolja a helyzetet a kispest.hu-nak Vinczek György, a szociális ágazatot felügyelő alpolgármester. Növekvő számban jelentkezhetnek azok, akik munkaviszony, biztosítási idő nélkül nem jogosultak normál nyugellátásra, de időskori járulékra szorulnak. Várhatóan lényegesen nő a lakásfenntartási támogatást kérők száma, és többen igényelnek foglalkoztatást helyettesítő támogatást is Kispesten. A most hozott törvényi változások súlyosbítják a problémát.

A szociális törvény szigorítja az adósságkezelés szabályait. Idén 330 kispesti kapott segítséget ezzel a szolgáltatással. Akik sikeresen vettek részt benne, a korábbi 6 hónap helyett, a jövőben csak 2 év elteltével kerülhetnek vissza a folyamatba, akiknek viszont nem sikerült, 4 évre kizárják magukat minden ilyen támogatásból. Lakásfenntartási támogatást (LFT) 1400-an kaptak a kerületben. A törvényi változás szerint a január 1-je előtt megállapított helyi LFT-t március 31-ig felül kell vizsgálni, és az új szabályok alapján kell majd dönteni a támogatásról. Ez azt jelenti, hogy a korábbi méltányossági LFT megszűnik, és csak a normatív LFT martad, amely viszont átlagban a mostani összegnek akár felére is csökkenhet. Január 1-től a foglalkoztatást helyettesítő támogatás – az ellátás 300 kispestit érint – összege 28 500 forintról 22 800 forintra csökken, és azokra is vonatkozik, akik az elmúlt évben emelt támogatást kaptak – sorolja a megélhetést nehezítő gondokat az alpolgármester. Egyben hangsúlyozza, hogy ezek az emberek mind a segélyt igénylők számát növelik majd, hiszen tudják azt, hogy a segélyezés az önkormányzat feladata, azt viszont már kevésbé, hogy a kerület nem kapja meg azokat az állami forrásokat, mint korábban.

A szociális ágazat már idén is nehéz helyzetbe került a központi támogatások csökkentése és az általános megélhetési nehézségek miatt. Hiába volt takarékos az önkormányzat gazdálkodása, ennek ellenére elfogyott, ezért kiegészítésre szorult a 400 millió forintos éves segélyezési keret. A probléma elsődleges oka az volt, hogy a tavalyihoz képest harmadára csökkent a közfoglalkoztatásra fordítható állami támogatás összege. Az érintettek kevesebb ideig dolgozhattak, alacsonyabb lett a keresetük, és a munkából kieső emberek megnövelték a segélyt igénylők számát. Elfogyott az LFT-re szánt 85 millió forint is, és kimerült a legszegényebb időskorú emberek ellátására fordítható 4 milliós keret is.