www.kispest.hu - 2006.08.15.


Megkezdődött a Templom tér rendezése


Látványos átalakulás előtt áll a Templom tér hagyományos Kispest felőli részére: várhatóan október végéig új közpark épül a református és az evangélikus templom közötti területen. Négy kerületi játszótér újabb játékokkal bővül még az idén, kettőre teljes rekonstrukció vár.

A Templom tér déli oldalán a múlt héten kezdődött a munka: az építési területen először a fák gallyazását és a korhadt, beteg egyedek kivágását végezték el. Most a régi aszfaltjárda bontása folyik a Fő utcai szakaszon. A folytatásban az összes meglévő szilárd utat és járdát eltávolítják a térről a református templom előtti elmúlt években lefektetett díszkő-burkolat kivételével – ismertette a bontási munkálatokat a kispest.hu-val a Városgazdálkodási Iroda munkatársa. Márkus Edittől megtudtuk: a felújítás október végi befejezésére a református templom és az evangélikus templom kerítése közötti tér teljes átalakuláson megy át, rendezett közpark, felújított játszótér várja majd a kispestieket.

Az új park
A tervek szerint megszűnik a teret kettészelő úttest, a helyét gyalogút veszi át; az Ady Endre út melletti aszfaltjárda a forgalmasabb részeken térkő-, máshol kisebb kockakő burkolatot kap. Ilyet raknak le az evangélikus templom felőli részen is. Az utak a tér középpontja felé vezetnek majd, ahol az első tervezet szerint virágágyat alakítanak ki. A nagyobb kiterjedésű bokros részekre – az Ady Endre úthoz, az evangélikus templom kerítéséhez, valamint a trafóházhoz és a játszótér mellé – gyöngy- és aranyvesszőt, rózsát, borbolyát, somot, loncot, pimpót ültetnek, és több helyen lesz virágágyás is. A betegség miatt most kivágott fákat a tér területén pótolják. A Nagy Balogh János Kiállítóterem melletti rózsaágy és az ott lévő füves, cserjés terület érintetlenül megmarad. A téren felújítják a közvilágítást, új parkbútorokat és hulladékgyűjtőket helyeznek ki, a játszótér közelében ivókút lesz.

Teljesen átalakul tér sarkában lévő játszótér is: kerítést kap, a régi, korszerűtlen játszószerek helyére a szabványoknak megfelelő hinta, mérleghinta, homokozó és rugós játékok kerülnek. A játszóvárban mozgáskorlátozott gyerekek is játszhatnak.

Megújuló játszóterek

A következő hetekben négy kispesti játszótéren indul részleges rekonstrukció. A Lehel és az Eötvös, a Jókai és a Zrínyi, a Klapka és a Szigligeti utcák között lévőket valamint az Élmunkás lakótelepi úgynevezett „süllyesztett” játszóteret az elmúlt három évben már felújította a kerület, most a lakossági igények alapján csak a meglévő játékparkot bővítik ki további eszközökkel. A Dobó Katica utca 19. – Kazinczy utca 20. és a Rákóczi utca 18. – Hunyadi utca 23. között található játszóterekre viszont teljes korszerűsítés vár, a munkák közbeszerzés alatt állnak. Mindkét helyen a területrendezés mellett a régi játszószereket is biztonságos és szabályos játékokra cserélik majd.

Korábban:
Idén is folytatódott a kerületi játszóterek felújítása