Kispest újság - Tallózó


Emléktábla őrzi mostantól az 1956-os forradalom egyik kispesti mártírjának, Szegedi Flóriánnak az emlékét kerületünkben. Szegedi Flóriánt forradalmi tevékenységért bebörtönözték, majd kivégezték. Az emléktáblát a POFOSZ és az '56-os Szövetség kispesti szervezete, valamint Kispest Önkormányzata állíttatta, melyet szeptember 3-án ünnepélyes keretek között lepleztek le a Kós Károly Általános Iskola falán.
 
A Kispest újság hasábjain gyakran találkozhattak Olvasóink Brogyay Péter múltat idéző soraival. Gondolatai mellett életrajza is mindannyiunk számára tanulságul szolgálhat.
 
Brogyay Péter az elmúlt évszázad kispesti Polgára (így nagybetűvel díszítve) 1910-ben született és három éves kora óta itt élt közöttünk Kispesten. Örökre elhagyott bennünket. Pestlőrinci temetésére a családtagok, rokonok, barátok és a kispesti civil egyesületek vezetőin kívül a város polgármestere is eljött.
 
1902. február 7-én Budapesten született dr. Jahn Ferenc, akit fiatalon, 43 éves korában, 1945. május 5-én Dachauban megöltek.
 
Gyermekkorom találós kérdése jutott az eszembe ma, ami így hangzik: "Meddig szalad az őzike az erdőbe?", a helyes válasz: "A közepéig, mert utána már kifelé halad." Így vagyunk mi most a téllel, hiszen túl vagyunk a felén, és kifelé megyünk belőle. Közeleg a tavasz.
 
Kedves olvasóim! Nem tudom, hányan vagytok még velem együtt a kerületben olyan régi kispestiek, - kiknek éppen, hogy csak ketyeg még az órája - így, hol itt, hol ott cserére szorulna, nem csak az óra, hanem a test más része, szerkezete is! Mégis, este lefekvés előtt hálát adunk az Istennek, hogy, még ha fájdalmakkal is, de családunk körében, barátaink közelében maradhattunk és az előttünk álló hosszú útra csak holnap kell szeretteinktől búcsút venni.
 
Sok mindent gyujt az ember fiatal korában, most éppen nem a pénzre gondolok, mert abból soha nem jön össze annyi, hogy idos korban gondot okozzon, úgy gondolom, menet közben elkölti mindenki!
 
A Kispesti Iparos Dalárda 1931. januárjában alakult Taigiszer Lajos pékmester ipartestületi elnöksége idején. Egy év telt el út- és karnagy-kereséssel, nem nagy sikerrel. (Sztára S., Novák)