1956-ra emlékeztek Kispesten is

2010.10.25.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Kispest önkormányzata október 22-én késő délután az Ötvenhatosok terén tartotta kerületi megemlékezését. Az ünnepségen Gajda Péter polgármester mondott beszédet, a Honvéd Művészegyüttes adott ünnepi műsort. A megemlékezés az Ötvenhatosok terén koszorúzással, azt követően a Templom téren csendes virágelhelyezéssel ért véget.

„Ötvennégy esztendeje, hogy a lelkükben szabad magyarok fellázadtak az elnyomó rendszer ellen. Fájdalmas évek, évtizedek után vette kezébe sorsát újra a magyar nemzet” – fogalmazott Gajda Péter polgármester ünnepi beszédében az Ötvenhatosok terén. Azt mondta: „összefogtak újra a magyarok, s a diákok lázadása a diktatúrát elsöprő forradalommá, majd az idegen hatalom elleni szabadságharccá vált. Pár nap, mely újra bebizonyította, hogy emberhez méltó életet élni, az emberi méltóságot megélni, csak szabadságban, szabad emberként lehet. Mérhetetlen áldozatok árán, de kivívták függetlenségünket, melyet csak a szovjet tankok tiporhattak el.” A polgármester hangsúlyozta azt is, hogy „amikor a megkínzott és meggyilkolt honfitársainknak emléket állítunk, a diktatúra borzalmai mellett arra is emlékezünk, hogy a szabadságért hozott áldozat nem volt hiábavaló”. Végül azt mondta, „ünneplejünk együtt, őrizzük közösen az elnyert szabadságot, soha nem feledve az áldozatot, mellyel elnyertük azt”. „Isten áldja a forradalom és szabadságharc hőseit!” – zárta ünnepi beszédét Gajda Péter.

A megemlékezés a Honvéd Művészegyüttes műsorával folytatódott, melyben közreműködött Fazakas Júlia és Bocskor Salló Lóránt színművészek, valamint Navratil Andrea népdalénekes. Az ünnepség végén Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester az önkormányzat nevében, majd dr. Tarnai Richárd, Kispest országgyűlési képviselője, valamint a kerületi pártok, egyházak, intézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait az emlékmű előtt. Az emlékezés csendes virágelhelyezéssel ért véget a Templom téri kopjafánál.
(38 kép)
     
Október 22-én délelőtt Vinczek György alpolgármester az önkormányzat nevében az Újtemetőben felállított kopjafánál a kerületben elesett szabadságharcosokra emlékezve helyezett el koszorút.
(3 kép)
        

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |