Másodszor is Kránitz győzött

2010.10.30.

A mai megismételt választáson is Kránitz Krisztián nyerte el a kispesti 5. egyéni választókerület mandátumát. A szocialista politikus 783 szavazatot kapott, 217 vokssal előzte meg a második Fidesz-KDNP-s Dódity Gabriellát (566). A tizenkét egyéni mandátumból így négyet szerezett meg az MSZP, nyolc a Fidesz-KDNP-é lett. Kompenzációs listáról 2 szocialista, 1-1 Fidesz-KDNP-s, Jobbikos és LMP-s képviselő jutott a kispesti testületbe.

„Nagyon örülök Kránitz Krisztián győzelmének, látható, hogy az eredeti választói akaratot trükközéssel nem lehet befolyásolni. Remélem most már kezdődhet az érdemi munka, én továbbra is nyitott vagyok az együttműködésre a testületbe bejutott pártokkal. Jó munkát kívánok az új testületnek” – nyilatkozta a választást követően Gajda Péter polgármester a kispest.hu-nak.

A mai megismételt választást a kispesti 5. számú egyéni választókerületben október 13-án rendelte el a Fővárosi Bíróság (FB), miután megsemmisítette az október 3-i eredményt. Akkor Kránitz Krisztián (732) négy szavazattal nyert Dódity Gabriella (728) előtt. A választási eredményt megállapító Helyi Választási Bizottság (HVB) döntése ellen fellebbezést nyújtott be a Fidesz-KDNP képviseletében Dr. Tarnai Richárd képviselő. A Helyi Választási Iroda (HVI) a fellebbezés beérkezését követően – a Fővárosi Választási Iroda megkeresésére – a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB) terjesztette fel az érintett szavazókörök választási iratait és urnáit. Az FVB érdemi vizsgálat nélkül elutasította a fellebbezést. A jelölő szervezet bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az FVB elutasító döntése ellen. Az FB a 21. szavazókör felterjesztett urnájában nem találta meg az érvényesnek minősített szavazólapokat, ezért megváltoztatta az FVB elutasító határozatát, és október 30-ára ismételt képviselő-választást rendelt el az 5. sz. egyéni választókerületben.

A HVI az FB végzéséből értesült arról, hogy a 21. szavazókör felterjesztett urnájában nem találták az érvényes szavazatokat. Megállapították, hogy az érintett szavazókör érvényes szavazólapjait egy másik urnában helyezték el, mely nem került a Fővárosi Választási Bizottság elé. A hiba korrigálására – a szabályosan tárolt, de a felterjesztett urnától elkülönítetten kezelt másik szavazóköri urna (mozgóurna) megküldésére – nem volt lehetőség, a végzés ellen további jogorvoslatnak már nem volt helye. A HVB október 18-i közleményében megállapította, hogy az adminisztratív jellegű, de súlyos következményekkel járó hiba okán sem a HVB, sem az érintett szavazatszámláló bizottságok, sem a HVI tagjai esetében nem vélelmezhető választási csalás, az erre vonatkozó híresztelések teljességgel megalapozatlanok.

A mai választás nem végleges adatai szerint maradt az október 3-i eredmény: a tizenkét egyéni mandátumból nyolcat a Fidesz-KDNP – Fekete Márk (1. vk.), Vidra Zoltán (4. vk.), Tóthné Szabó Éva (6. vk.), Ékes Gábor (8. vk.), Lazányi Ferenc (9. vk.), Szathury Kolos (10. vk.), Marsalné Kovács Judit (11. vk.), Mihály András (12. vk.) – szerzett, négy a szocialistáké – Bogó Józsefné (2. vk.), Vinczek György (3. vk.), Kránitz Krisztián (5. vk.), Lackner Csaba (7. vk.) – lett. Kompenzációs listáról az MSZP-s Fekete László és Szujkó Szilvia, a Fidesz-KDNP-s Dr. Tarnai Richárd, az LMP-s Gerháth Csaba és a Jobbikos Lázár Tamás jutott be a Gajda Péter (MSZP) polgármesterrel együtt 18 fős képviselő-testületbe.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |