Konferencia a hátrányos helyzetű gyermekek esélyeiről

2010.11.10.

Minden magára adó településnek törekednie kell arra, hogy a hátrányos helyzetben élő gyermekek életpálya esélyeit növelje – ez volt az üzenete a Friedrich Ebert Alapítvány (FEA) és a Baloldali Önkormányzati Közösség (BÖK) keddi konferenciájának a Városházán. A jóléti rendszerre fókuszáló szakmai rendezvényeket tíz éve szervezi Kispesten a FEA és a BÖK: egyebek mellett a szociális és idősellátásról, a nyugdíjkérdésről és a közfoglalkoztatásról is rendeztek már tanácskozást.

Gajda Péter polgármester köszöntőjét követően négy előadást hallhattak a konferencia fővárosból és a régióból érkezett vendégei: pedagógusok, gyermekvédelmi felelősök, a kerületi és települési szociális hálózatok, a gyermekjóléti intézmények, a védőnői szolgálatok és a rendőrség munkatársai. Tímár Ágoston Józsefné, a Corvinus Pedagógiai Intézet vezető munkatársa arról beszélt, hogy az oktatási intézmény mit tehet a hátrányos helyzetű gyermekekért. Dr. Tausz Katalin szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja a fiatalok életpályájára hatással levő szociokulturális hátrányokatról tartott előadást. Frankó András családterapeuta a gyermekkori nélkülözés témakörét és annak várható hatásait elemezte. Oláh László, a BRFK bűnmegelőzési osztályvezetője a Főváros ifjúsága az erőszak tükrében címmel tartott előadást.

Zárszavában Vinczek György alpolgármester arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy egyre több a hátrányos helyzetű gyermek, ezért már korán meg kell kezdeni a családi, kulturális, anyagi és egyéb – viselkedésből, szenvedélybetegségből, egészségügyi problémákból is adódó – hátrányok kiegyenlítését, azért, hogy a fiatalok életpálya esélyei javuljanak. Arról beszélt, hogy az óvodák és iskolák figyeljenek rá, hogy a hátránnyal induló gyerekek ne szakadjanak le. Hangsúlyozta, hogy az oktatási intézmények nincsenek magukra hagyva a gyerekek felzárkóztatásában, hiszen a társintézmények segítséget nyújthatnak a hátrányok kiegyenlítésében. Kispesti példaként a Biztos Kezdet programot, a kompetenciaalapú oktatást, valamint a tanulási problémákkal küzdők felzárkóztató programját említette a szociális területet felügyelő alpolgármester.
(11 kép)
      
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |