Megalakult az új képviselő-testület

2010.11.12.

Alpolgármestereket, bizottságokat és bizottsági elnököket, valamint tanácsnokokat választott mai ülésén Kispest önkormányzatának új képviselő-testülete. Arról is szavaztak, hogy az önkormányzat támogatja az október elejei vörösiszap-katasztrófa károsultjait.

Az ülés kezdetén az első részt korelnökként levezető Mihály András képviselő köszöntötte dr. Bizek Dezsőt, a Helyi Választási Bizottság (HVB) elnökét, a megválasztott polgármestert, Gajda Pétert, valamint a testület tagjait, és ismertette a képviselőkkel a szavazással kapcsolatos technikai tudnivalókat.

Első napirendként a dr. Bizek Dezső adott tájékoztatást az október 3-i, valamint az 5. egyéni választókerületben október 30-án megismételt önkormányzati képviselő-választásról. A Fővárosi Bíróság az 5. választókerület eredményét megsemmisítette és megismételt választást írt ki október 30-ra. dr. Tarnai Richárd jelezte, a felelősség tisztázása még nem zárult le, ezért a Fidesz-KDNP-frakció nem fogadja el a beszámolót.

A Himnuszt követően esküt tett a testület, és a HVB elnöke átadta a megbízóleveleket 9 Fidesz-KDNP-s – Fekete Márk (1. vk.), Vidra Zoltán (4. vk.), Tóthné Szabó Éva (6. vk.), Ékes Gábor (8. vk.), Lazányi Ferenc (9. vk.), Szathury Kolos (10. vk.), Marsalné Kovács Judit (11. vk.), Mihály András (12. vk.), dr. Tarnai Richárd (listás) –, 7 MSZP-s – Bogó Józsefné (2. vk.), Vinczek György (3. vk.), Kránitz Krisztián (5. vk.), Lackner Csaba (7. vk.), Fekete László (listás), Szujkó Szilvia (listás) –, valamint Gerháth Csaba (LMP-listás) és Lázár Tamás (Jobbik-listás) képviselő számára. Átvette megbízólevelét, és esküt tett Gajda Péter polgármester is.

Az ülést innentől a polgármester vezette. Gajda Péter köszöntötte a kerület rendőrkapitányát, Plánk Róbert ezredest, majd felolvasta Pintér Sándor belügyminiszternek az új testület számára küldött köszöntő levelét. A polgármester hangsúlyozta, reméli, hogy a testület együttműködve meg tudja valósítani a kerület érdekében vállalt célokat.

Döntöttek arról, hogy a képviselő-testület rendes üléseit minden hónap harmadik csütörtökén 14 órától tartják. A testület megválasztotta az önkormányzat alpolgármestereit: a Fidesz-KDNP részéről Ékes Gábor és Dr. Kovács Bence, valamint a szocialista Vinczek György tölti be a posztokat a következő négy évben.

A képviselők határoztak négy tanácsnoki munkakör létrehozásáról: fejlesztéspolitikai tanácsnok Szathury Kolos (Fidesz-KDNP), foglalkoztatáspolitikai tanácsnok Szujkó Szilvia (MSZP), környezetvédelmi tanácsnok Gerháth Csaba (LMP), közbiztonsági tanácsnok Lázár Tamás (Jobbik) lett.

Hét bizottságot hozott létre a testület: az Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságot dr. Tarnai Richárd (Fidesz-KDNP), a Pénzügyi és Költségvetési Bizottságot Kránitz Krisztián (MSZP), a Tulajdonosi Bizottságot Fekete László (MSZP), a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottságot Mihály András (Fidesz-KDNP), a Várospolitikai és Városüzemeltetési Bizottságot Lackner Csaba (MSZP), a Szociális és Lakásügyi Bizottságot Tóthné Szabó Éva (Fidesz-KDNP), a Környezetvédelmi Bizottságot Bogó Józsefné (MSZP) vezeti.
(36 kép)
     
A testület döntött arról, hogy a 2010. évi költségvetés terhére az önkormányzat félmillió forinttal támogatja a vörösiszap-katasztrófa következményeinek felszámolását és a lakosság ellátását. A támogatási összeget a kormány által a tragédia áldozatainak javára létrehozott Magyar Kármentő alap számlája utalja át a kerület.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |