Kispesten járt a világhírű természettudós

2010.11.15.

Munkásságának ötvenedik évfordulója alkalmából a Gábor Áron Általános Iskolában járt és a diákokkal találkozott a világhírű természetvédő, főemlős-kutató, Jane Goodall vasárnap délelőtt. A tudós nem véletlenül látogatott a Gáborba, hiszen itt működik 2010 őszétől a Jane Goodall Intézet magyarországi szervezete. Az elmúlt két évben a kispesti ökoiskola diákjai is bekapcsolódtak a szervezet kezdeményezéseibe, a békamentésbe, és az ÖKO-táska akcióba.

Jane Goodall 1960 nyarától dolgozott a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban: Dr. Louis Leakey-vel az őshonos csimpánzok viselkedését tanulmányozták. Korai felfedezései, miszerint a csimpánzok készítenek és használnak eszközöket, esznek húst, és háborúznak egymással, mélységesen megváltoztatták a gondolatainkat arról, hogy mit is jelent embernek lenni.
(7 kép)
     
Az 1977-ben alapított Jane Goodall Intézet a kutatás adatait felhasználva dolgozta ki a fajokat és élőhelyeiket érintő természetvédelmi programokat. Az intézet projektjei kiterjednek a víz- és higiéniai ellátásra, az egészségügyre, a fenntartható megélhetés oktatására. Magyarországon 2006-ban jött létre a Rügyek és Gyökerek Egyesület, mely akkor a hazai környezeti nevelés megerősítését tűzte ki elsődleges céljaként. Számos, gyerekeknek és fiataloknak szóló fesztivál és rendezvény programját gazdagították és gazdagítják a Rügyek és Gyökerek Egyesület projektjei, aktívan segítiük az iskolai és iskolán kívüli környezeti oktatást (Újratáska Program, Békamentés). Az egyesület 2010-től Jane Goodall Intézet néven folytatja tevékenységét. A magyarországi intézet három fő irányvonalat tűzött ki maga elé:
- csimpánzok, csimpánzmenhelyek és hazai állatmenhelyek támogatása,
- Afrika-programok támogatása, kisebb afrikai projektek koordinálása,
- környezeti nevelés, ezen belül is a magyarországi Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) hálózat kialakítása.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |