Zöld szombat a Wekerlei Gyermekházban

2010.11.22.

Újból zöld programokkal telt meg a Wekerlei Gyermekház szombat délután. Az intézmény programjai között több mint egy éve nagy hangsúlyt kapnak a környezetvédelemmel, környezettudatos neveléssel kapcsolatos, családokat megcélzó programok, melyeket egyre nagyobb érdeklődés kísér. A gyermekház és a Wekerlei Társaskör Egyesület Zöld Hajtás Klubjának együttes szervezésében tavaly ősszel elindított Zöld szombatok palettája most újabb érdekességekkel bővült.

Ötletbörzére már a korábbi Zöld szombatokon is sor került, de most először a gyermekház kertjének tervezéséről beszélgettek a látogatók tájépítészek és kerttervező szakemberek vezetésével. A közös gondolkodás eredményeképpen sok új, hasznosítható ötlet született, melyet az intézmény dolgozói figyelembe vesznek majd a kert kialakításánál. Jövő tavasszal a gyerekek számára használható, praktikus, játékra és pihenésre alkalmas, virágzó cserjékkel tarkított teret, valamint madárbarát kertet szeretnének kialakítani a most parlagon álló udvaron, esetleg egy kis szabadtéri színpad felépítésére is sor kerülhet – tudtuk meg Szabó Mária igazgatótól.

A kerttervezéssel párhuzamosan a műhelyben szorgos kalapálás folyt, hulladéklemezekből karácsonyfadíszt alkottak a fiatalok, melyek a Kós Károly téri fenyőt díszítik majd. Egy másik teremben a kisebbek készítettek díszeket, ajándéktárgyakat újrahasznosított anyagokból, textilből, gyapjúból. Az emeleti nagyteremben az ablakszigetelési program iránt érdeklődők bemutató tréningen vehettek részt: kipróbálhatták a gyermekházban kölcsönözhető gépet, mellyel bármilyen típusú ablak légmentesen szigetelhető.

A kertben közben nagy bográcsban főtt a Bioétterem által felajánlott hozzávalókból készült török zöldségestál, amire forralt bort kortyolgathattak a résztvevők. Ezen a szombat délutánon több mint száz ember fordult meg a gyermekházban.

Megtudtuk, a Zöld szombatokat jövőre is folytatja a Wekerlei Gyermekház, és lesznek más zöld programok is. Terveznek például közös virágültetést, a Fogadj örökbe egy fát programhoz kapcsolódó rendezvényeket, biciklis programokat, madárbarát kertavatást és állatbarát napot is.
(7 kép)
    

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |