Jubiláló galambászok

2010.11.29.

Fennállásának 80. évfordulóját ünnepelte a Kispesti B-5 Magyar Postagalambsport Egyesület tagsága szombaton. A Halásztanya étteremben tartott rendezvényen díjakat vehettek át az éves versenyidőszak legeredményesebb galambászai.

Az első hírvivésre alkalmas galambokat már több mint 4000 éve tenyésztették ki Szíriában, az első újkori postagalamb-versenyeket pedig Belgiumban rendezték az 1820-as években. A verseny lényege, hogy a galambokat egy megadott helyre elszállítják, majd onnan a lehető legrövidebb idő alatt hazarepülnek a madarak. A belgiumi galambok terjedtek el a világon, megalapozva az egyes országok galambsportját. A mai Magyar Postagalambsport Szövetség elődje, az első hazai galambász egyesület 1882. január 7-én alakult meg Kolumbia néven. Ebből vált ki 1930. szeptember 13-án három csoport, s ezek egyike lett a Kispesti B-5 Magyar Postagalambsport Egyesület jogelődje. A II. világháború után a komáromi galambokból kezdődött a tenyésztés, majd import galambok is érkeztek az országba. A kispesti egyesületnek az 1950-es években több mint 250 tagja volt, a hírvivő postagalambok tartásához engedély kellett. Jelenleg húsz lelkes galambász hódol a sportnak a kerületben. Mindezeket a rendezvényt megnyitó elnök, Kucsera György rövid galambsport-történeti összefoglalójából ismerhette meg a hallgatóság a szombati ünnepségen.

Pethő Attila, az országos szövetség főtitkára jubileumi kupa átadásával köszöntötte a magyar postagalambsportnak a múltban és a jelenben is több országos bajnokot adó egyesületet, majd Gajda Péter polgármester gratulált a sikerekhez, és a kispesti civil szervezet vezetőjével együtt adta át a kupákat és elismeréseket a tavaszi és őszi versenyszezonban jelentős sikereket elért versenyzőknek.
(10 kép)
    

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |