Ízelítő a török kultúrából

2010.11.29.

Tudományos-ismeretterjesztő előadást tartottak a hódoltság koráról az Üllői úti könyvtár török kávéházában, a Wekerlei Gyermekház török-napján pedig gyermekjátékokkal, ételkóstolóval, fotókiállítással és hastáncbemutatóval várták a családokat; a két művelődési intézmény szombati programja a keleti ország kultúrájáról szólt. A rendezvényeknek az is aktualitást adott, hogy a török metropolisz, Isztambul egyik legnépesebb kerülete, Pendik idén lett Kispest testvérvárosa.

Török kávéházban
Idei utolsó állomásához érkezett a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Üllői úti részlegének KultúrCafé című művelődéstörténeti programsorozata. A szombati török kávéház vendége Sudár Balázs, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa volt. A történész Hódítók vagy honfoglalók? című előadásában az oszmán kultúra sajátosságairól, a török hódítás magyarországi építészeti, művészeti emlékeiről mesélt a hallgatóságnak. Természetesen nem maradt el a kávé és a hastáncelőadás sem
(10 kép)
     
Családi török-nap
A Wekerlei Gyermekház mesés török-napját megnyitó Szabó Mária igazgató a nap színes és érdekes programjai között az ugyanakkor nyíló fotókiállításra külön felhívta a közönség figyelmét: Margittai Gábor és Major Anita újságírók két évig kutatták a magyar tudatú népcsoportokat Ázsiában, Afrikában és Európában. Az út eredménye lett a Mi a madzsar? című könyv és a hasonló elnevezésű kiállítás. Necla Aksop, a Magyar-Török Nők Társaságának elnöke egymás kultúrája megismerésének fontosságáról beszélt. Ömer Almak, a kultúrák közötti párbeszédet segítő Dialógus Platform Egyesület vezetője kijelentette, olyan értékeket kell adni a gyermekeknek, amelyekkel elfogadják egymást, a másikat.

A családi program összeállításakor a gyermekház művelődésszervezői minden korosztályra gondoltak: a gyerekek török motívumos nemeztarsolyt, rózsát, könyvjelzőt és képeslapot készíthettek, de játszhattak török játékokat, és nagyterem varázsszőnyege a mesék világába is elrepítette őket Komáromi Judit Nese vezetésével. A mesélő a nap folyamán többször átváltozott hastáncossá, és az Abrakadabra Hastánciskola növendékeivel a felnőtt vendégeket is elvarázsolta. Nagy sikert aratott a törökországi élménybeszámoló és az élő zene is. S végül, de nem utolsósorban az alkalmi török bazárban a csecsebecsék mellett finomságokat is kínáltak, mindenki megelégedésére.
(16 kép)
     
A török-nap a harmadik volt a Wekerlei Gyermekház különböző kultúrákat bemutató családi programsorozatában: korábban már japán-, majd bolgár-napot rendezett az intézmény. S mint azt Szabó Máriától megtudtuk, a sorozat jövőre egyiptomi nappal folytatódik majd. Az igazgató a kispest.hu-nak elmondta, a tematikus kulturális napok vendégei, gyerekek és felnőttek egyaránt elégedettek a programokkal, hiszen a színes és érdekes kínálatban mindenki talál magának kedvére való elfoglaltságot.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |