Növekvő igény a komposztáló eszközökre

2010.12.03.

Kispesten 2009-ben indult el a kerületi komposztáló program. A tavalyi akció részeként az önkormányzat felvilágosító programokat szervezett és komposztáló edényeket is biztosított a jelentkezők számára. Tavaly közel 300 eszközt osztottak ki a kérelmezők között. Idén hasonló módon folytatódott a program, és újabb mintegy több száz igénylő kapott a kerülettől komposztáló edényeket.

Az otthoni zöldhulladékok újrahasznosításában nyújt segítséget az önkormányzat tavaly indított komposztáló programja. Elsősorban azért, hogy a háztartásokban keletkezett „zöld javakat” helyben komposztálják, helyben forgassák vissza a kispestiek – hangsúlyozta lapunknak a polgármesteri hivatal Zöldprogram Irodájának vezetője. Lipcsei Szabolcs a program előnyeiről szólva hangsúlyozta, egyrészt hulladék helyett hasznos anyag keletkezik, és még a szállítási költségek is megspórolhatók. A főkertész kijelentette, amennyiben a kerületi program ilyen ütemben folytatódik tovább, úgy 8-10 év kell ahhoz, hogy a város jelentősen megérezze a program jótékony hatását. Megtudtuk jelenleg évente mintegy 7-8 ezer köbméter avart szállítanak el a közterületekről, a program eredményeképpen ez is csökkenthető lesz. A szakember lapunknak kifejtette, tapasztalatok szerint a háztartásokban keletkezett hulladékok 20-30 százaléka komposztálható, így mindenki pénzt tud megtakarítani azzal, ha komposztál.

A program nagy népszerűségnek is örvend a kerületben, hiszen idén a háztartási „zöld javak” számára összesen 284 komposztáló ládát, a kerti avar hasznosítására 234 komposztáló rácsot osztott ki az önkormányzat ingyenesen a kispestiek között. Lipcsei Szabolcs elmondta, a jelentkezők között nemcsak családi házban lakó magánszemélyek, hanem intézmények és társasházak is voltak. Megtudtuk, az önkormányzat megbízása alapján a komposztáló kerület szakmai háttérmunkáját – többek között előadások szervezését és tanácsadást – a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület végzi. A program részleteiről a www.szike.eu honlapon lehet bővebben olvasni.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |