Tánccal, zenével szöktetett lányt az ufó

2010.12.13.

Vidám, zenés darabot mutatott be Cigány karácsony címmel az Aranyház Táncszínház (Somnakuno Kher) a KMO Művelődési Házban szombat este. A lányszöktetési történetben régi betlehemes hagyomány elevenedett meg. Az előadást a Kispesti Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Közös Esély Egyesület szervezésében láthatta a közönség.

A történet szerint Karácsony este – nagy meglepetést okozva – egy ufó (Szilvási István, a Szilvási Gipsy Folk Band vezetőjének alakításában) látogat el egy cigány családhoz. Az űrből jött vendéget befogadják, a házigazda lányával együtt díszíti a karácsonyfát. Hamarosan a család barátai, rokonai is megérkeznek zenészek kíséretében, majd betoppannak a betlehemesek is (az öreg szerepében Balogh Eleket, a kisebbségi önkormányzat elnökét láthattuk). A vidám este végeztével távoznak a vendégek, a családfő és asszonya aludni tér. A lány előhívja az asztal alá bújt ufót, és megszöknek a házból.

Az Aranyház Táncszínház autentikus cigányzenével, dalokkal és tánccal fűszerezett történetének középpontjában a régi betlehemes hagyomány életre keltése állt. A kispesti cigány önkormányzat és az előadást társszervezőként jegyző Közös Esély Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy a nagyapák idejében még élő szokás mára kihalt, az előadással szerették volna bemutatni, hogyan is zajlott le régen. Balogh Elek elmondta, a darabot ezen a héten két kerületben is előadják: a XX. kerületben a helyi cigány önkormányzat, a XXIII. kerületben az ökumenikus segélyszervezet meghívásának tesznek eleget.
(18 kép)
     

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |