Új működési szabályzata van a képviselő-testületnek

2010.12.17.

Új SZMSZ-t fogadott el csütörtöki ülésén a képviselő-testület. Módosultak az építmény-, illetve a telekadóról szóló rendeletek. Plusztámogatást kap a Reménység iskola és a Misszió Alapítvány. Az elmúlt nyolc év gazdálkodását munkacsoport vizsgálja felül.

Az ülés kezdetén egyperces néma felállással emlékezett a testület a december 3-án elhunyt Dr. Ablonczy Dánielre. Kispest díszpolgárának temetése december 18-án 14.30-kor lesz a Kispest-Rózsatéri Református Egyházközség templomában.

Elfogadták a képviselők a képviselő-testület és szervei új Szervezeti és Működési Szabályzatát (SZMSZ). Az előterjesztés vitát váltott ki: az MSZP padsoraiból többen fogalmaztak meg kritikát. Fekete László formai és tartalmi kifogásokat emelt, jelezte, hogy sok korlátozást is tartalmaz. Vinczek György alpolgármester elmondta, hogy bizonyos, korábban polgármesteri hatáskörök – ilyen például a szociális segélyek ügye – szakbizottságokhoz kerülnek az új SZMSZ szerint, s ez nehezíteni fogja a hivatal működését. Dr. Tarnai Richárd, a Fidesz-KDNP-frakció vezetője a kifogásokkal kapcsolatban kijelentette, hogy az általuk készített anyag a régi SZMSZ mintegy 80 százalékát változatlanul hagyta. Hangsúlyozta, az egységes szerkezetű új SZMSZ az új összetételű önkormányzat kereteit határozza meg. A testület végül az eredeti, a Fidesz-KDNP-frakció által jegyzett önálló képviselői indítvány anyagát tartalmazó új SZMSZ-t fogadta el.

A képviselők egyhangúlag szavazták meg a 2011. évi költségvetési koncepciót. Alapvető célja, hogy szigorú és takarékos gazdálkodással megőrizze az önkormányzat költségvetésének stabilitását, minimális működési hiány és folyószámlahitel felvétele mellett biztosítsa a feladatok ellátását.

Módosította a testület az építményadóról, valamint a telekadóról szóló rendeleteit. Az építményadó évi mértéke az építmény hasznos alapterületére számítva 1232 forint/m², míg a telekadó évi mértéke 269 forint/m².

Rendelet született a 2011. évi igazgatási szünetekről. Eszerint a nyári időszakban 2011. július 25-től augusztus 5-ig, jövő télen 2011. december 27-től december 30-ig tart a polgármesteri hivatal igazgatási szünete.

Pluszforrással, 6,9 millió forinttal támogatja az önkormányzat a Reménység Két Tanítási Nyelvű Keresztény Általános Iskola idei zavartalan működését.

Döntöttek a képviselők: a testület 250 ezer forinttal támogatja a kerületi hajléktalan-ellátásban is szerepet vállaló Misszió Alapítványt.

Gyógypedagógiai asszisztensi álláshellyel bővül a Vass Lajos Általános Iskola. Az intézmény első osztályába 1 fő autista tanuló iratkozott be. A Fővárosi 3. Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ szakértői véleményében megállapította, hogy a tanuló integráltan nevelhető, és kijelölte számára a Vass Lajos általános Iskolát. A 2/2005. (III. 1.) OM rendelet a Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelve és a Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelve kiadásáról, az autisztikus gyermekek integrációjának feltételeként meghatározza a speciális módszertanban jártas pedagógus és asszisztens alkalmazását.

Önálló képviselői indítványt nyújtott be Lázár Tamás. A Jobbik önkormányzati képviselője munkacsoport felállítását javasolta az elmúlt nyolc év gazdálkodásának felülvizsgálatára. A testület elfogadta az indítványt.
(7 kép)
      

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |