Virtuális Múzeum lesz Kispesten?

2005.04.15.

Csütörtöki ülésükön a képviselők elfogadták a tavalyi év zárszámadásáról szóló rendeletet. A távhődíj-tartozás rendezése is bekerült az adósságkezelési szolgáltatásba. Sikeres országos pályázat esetén „Virtuális Múzeumot” hozhat létre a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény.

Napirend előtt Mihály András fideszes képviselő a Bozsik Stadion önkormányzati kézbe kerüléséről kérdezte a kerület vezetését. Gajda Péter alpolgármester tájékoztatójában elhangzott: tárgyalásokat folytat a szakminisztérium és a futballklub vezetőségével annak érdekében, hogy a sportintézmény működése ne terhelje az önkormányzat büdzséjét. Reményei szerint már a nyár folyamán megállapodhatnak az érintettek. Az ügyben csak a képviselő-testület hozhat döntést.

Tóth Tibor szocialista képviselő egy Wekerlét érintő közlekedési problémára hívta fel a figyelmet. Az Europark márciustól fizetőssé tette korábban ingyenes parkolóját. Emiatt többen a környező wekerlei utcákat használják P+R parkolóként. Vinczek György alpolgármester jelezte: bizottsági szinten már tárgyaltak a gondokról, kiderült az is, hogy az Europark ragaszkodik bevezetett saját rendszeréhe. Eördögh Gábor alpolgármester, egyben wekerlei képviselő hangsúlyozta: határozott észrevételeket kapott az ott lakóktól. Véleménye szerint az önkormányzatnak foglalkoznia kell a problémával, amelynek megoldásába a rendőrséget is szükséges bevonni.

Balázs László , a MIÉP képviselője a közelmúltban Kispesten járt testvérvárosi delegációkkal folytatott megbeszélések eredményeiről tett fel kérdést. Vinczek György elmondta: elsősorban gyermekek csereüdültetéséről volt szó, valamint megállapodtak abban is, hogy a testvérvárosok részt vesznek a Kispesti Kulturális Napok rendezvényein.

Első napirendi pontként a rendőrkapitányság tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót tárgyalták meg a képviselők. A 2004-ben kinevezett új vezető, dr. Baranyi József őrnagy értékelése szerint az eredmények jók, ám megelégedésre nincsen ok, a megkezdett munkát folytatni kell. „Legyen Európai Uniós színvonalú a kapitányság munkája!” – emelte ki.

Hernádi Raffael alezredes, tűzoltóparancsnok három olyan komolyabb viharkárról számolt be, amelyek érintették a kerületet, és többletterhelést jelentettek az állomány számára. Ezekben a tűzoltóknak átlagban 200 helyszínen kellett fa- és épületkárokat felszámolniuk.

A testület elfogadta a 2004. évi zárszámadásról szóló rendeletet. Dr. Istvánfi Sándor jegyző szóbeli kiegészítésében elhangzott: az elmúlt év költségvetésére a feszített gazdálkodás volt a jellemző. Egyik legnagyobb gondot az okozza, hogy a feladatok végrehajtásához nem, vagy csak alig kap központi forrást az önkormányzat. Hangsúlyozta: a lehetőségekhez képest jól zárta az évet a kerület. Ezzel ellentétben Dr. Fried Miklós fideszes képviselő közepes osztályzatot adott a tavalyi év gazdálkodására. Az anyagot a PKKW-s Timár Béla is kritizálta, mondván: a zárszámadást tartalmazó papírmennyiség nem tükrözi az eredményeket. A szocialista Fekete László szerint viszont bebizonyosodott, hogy takarékos gazdálkodással tartható a terv.

Módosították a képviselők az adósságkezelési szolgáltatásról szóló rendeletet. A 2004. március 1-től működtetett lakbérhátralék és közösköltség-hátralék kezelése mellett mostantól a távhőszolgáltatási díjtartozást felhalmozók is bekerülhetnek a rendszerbe.

Módosult a József Attila utca – Hunyadi utca – Ady Endre utca – Báthory utca által határolt terület szabályozási terve. A beépítési százalék nem változik, ám egy emelettel magasabb épület emelhető a területen, igazodva a szomszédos lakótelepek építménymagasságához.

Támogatta a testület az Alpár utca (Pogány köz – Alpár u. 3.), a Jókai utca (Áchim u. – Jókai u. 119.), a Zrínyi utca (Áchim u. – Zrínyi u. 81.), a Vak Bottyán utca (Jósika u. – Lehel u.), a Jósika utca (Vak Bottyán u. – Attila u.), és a Tulipán utca (Ady E. u. – Tóth Á. u.) szennyvízcsatorna hálózatainak kiépítésére központi céltámogatásért benyújtandó pályázatokat. Kispest a fővárossal együtt pályázik.

Elfogadták a képviselők a Kispesten működő kisebbségi önkormányzatok számára kiírt pályázati felhívást. Erre azért van szükség, mert az önkormányzat idei költségvetésében – szakítva a korábbi gyakorlattal – a kisebbségek pénzbeli támogatását kizárólag pályázati úton valósítja meg.

”Kispesti Virtuális Múzeum” létrehozására nyújt be pályázatot a kulturális tárcához a Helytörténeti Gyűjtemény. A pályázatot támogatta a testület. A fejlesztési program szerint a gyűjtemény tárgyi- és dokumentumanyaga szélesebb nyilvánosság számára is hozzáférhetővé válik.

Korábban:
Nehezen, de megszületett az idei költségvetés

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |