Milyen volt Kispesten 2010?

2010.12.29.

A kerület polgármestere szerint az elmúlt évtizedek legsikeresebb esztendeje volt Kispesten 2010, míg az országgyűlési képviselő a nagy változások évének nevezte. Gajda Pétert és dr. Tarnai Richárdot rövid évértékelésre kértük.

Gajda Péter polgármester:

         

Dr. Tarnai Richárd országgyűlési képviselő:

„Ha 2010-re tekintek vissza, akkor egy sok munkával és fáradsággal, néha bosszúságokkal teli, de mindenképpen sikeres év jut eszembe. Talán az elmúlt évtizedek legsikeresebb esztendejét hagyjuk magunk mögött itt Kispesten. Mindenképpen közös sikerről van szó: büszkék lehetnek rá a döntéshozók, a városháza köztisztviselői, a közintézményeink munkatársai, az orvosok és szakápolók, a szociális területen szolgáló közalkalmazottak. Elért eredményeink listája hosszú, de megpróbálom felsorolni.
Idén megépült több mint százmillió forintból a kispesti gyerekek és felnőttek új szabadidőparkja, a központi játszótér, új közparkot alakítottunk ki a Fő utca és az Üllői út találkozásánál, hat vadonatúj sportpályát adtunk át szerte a kerületben, iskolákban és közparkokban. Teljesen megújult legnagyobb közparkunk, a Kós tér, átadtuk a kívül-belül korszerűsített Wekerlei Gyermekházat, és elkészült a Munkás Szent József templom homlokzata is. Átadtuk a kerület első, közel három kilométer hosszú kerékpárútját, megújult az Ady iskola és az Arany Óvoda, és elindítottuk az Erkel iskola felújítását is. Növeltük az önkormányzati fenntartású bölcsődei férőhelyek számát, három időseket segítő gondozási központunkat uniós források segítségével korszerűsítettük. Tovább bővítettük a Kispesti Térfigyelő Programot, már 34 kamera őrzi a kispestek nyugalmát, és átadtuk a 14. sebességmérő berendezést, mely a kerületi közutak biztonságát hivatott növelni. Szintén a közlekedésbiztonságot szem előtt tartva alakítottunk ki korszerű útkereszteződést a Vas Gereben és a Nádasdy utcák találkozásánál. Idén 150 millió forintot biztosítottunk a kispesti panelporgramra: a felújítások több ezer kerületi panellakásban tesznek lehetővé energiamegtakarítást. Olyan problémákat is sikerült megoldanunk, melyekre évtizedek óta vártak az itt élők: a Nagykőrösi úti zajvédő fal első szakaszának átadására is idén került sor, s a közműkiváltásokkal szintén a fővárossal közösen indulhatott el az Ady Endre út felújítása.
Talán ezek voltak idén a legfontosabb fejlesztések, melyeket vállaltunk és meg is valósítottunk úgy, hogy közben a kerület nem adósodott el, sőt az ország egyik legjobban gazdálkodó önkormányzatává lettünk. Bár sok minden történt, tudom, hogy nem dőlhetünk hátra, van feladatunk bőven a következő években is. Kerületszerte megoldásra váró gondok állnak még előttünk. Bízom benne, hogy képviselőtársaimmal közösen lesz erőnk és közös akaratunk a következő években is tenni Kispestért, úgy, ahogy azt a kampány során megígértük.”
 
„2010: a nagy változások éve Kispesten is. Közel egy évtizedes szocialista vezetés szűnt meg kerületünkben – a választók döntése nyomán.
„A jó dolgokat folytatjuk, a rosszakon pedig változtatunk” – mondtuk el sokszor az önkormányzati választások előtt. Most is ezt valljuk. Nem kívánunk senkivel sem koalíciót kötni, viszont igyekszünk olyan értékes kezdeményezésekkel élni, amelyek mellé más képviselők is jó szívvel odaállhatnak. Koalíció helyett konkrét ügyekben történő együttműködés Kispest érdekében – valljuk.
Ennek a pozitív szemléletnek az eredményeit már most láthatjuk.
Az általunk előterjesztett Szervezeti és Működési Szabályzatot a testületben az MSZP-n kívül az összes többi párt támogatta. Ez megteremti az együttműködés jogilag szabályozott kereteit. Minket nem a képviselők pártállása, hanem a Kispestért végzett közös munkában való hajlandóság érdekel egyedül.
Elfogadtuk a költségvetési koncepciót, mely egy váz, s amit tartalommal kitöltve megalkothatjuk majd a 2011-re vonatkozó helyi költségvetést.
Hosszú évek óta húzódott a KÖKI-vel szemben lévő telek sorsa. A korábbi önkormányzati többség a területet eladta egy cégnek avval a kikötéssel, hogy ott sportcsarnok épüljön. Aztán sem sportcsarnok, sem pénz. Most pedig már az első testületi ülésen rendbe raktuk a dolgot oly módon, hogy a pénzünket is visszakapjuk, és ha okosan sáfárkodunk, akkor évek múlva több száz millió forinttal tudjuk gyarapítani Kispest vagyonát. Az általunk delegált két alpolgármester rátermettsége és megfeszített munkája kellett ehhez. De megérte Kispest érdekében.
Az önkormányzatok az utóbbi 8 évben egyre több feladatot kaptak az államtól, viszont ehhez egyre kevesebb pénzt használhattak fel. Jövőre a közigazgatás átalakítására kerül sor, aminek következtében a feladatok egy része lekerül az önkormányzatok válláról, így jobban tudnak majd eleget tenni az őket érintő kihívásoknak. Ez a folyamat már idén megkezdődött, amikor a tavasszal felállt Fidesz-KDNP kormány egyik első intézkedésével felére csökkentette az önkormányzati képviselők (politikusok) létszámát. Az átalakítást tehát magunkon kezdtük el.
A következő éveket tehát az együttműködés fogja jellemezni. Ez pedig reményeink szerint új lehetőségeket tartogat a kispesti emberek részére, és esélyt kínál arra, hogy az eddig rosszul működő dolgokon határozottan változtassunk, egyúttal a megkezdett hasznos kezdeményezéseket folytassuk.” 
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |