Önkénteseket vár a katasztrófavédelem

2011.01.12.

Kerületi önkéntesek jelentkezését várja a Kispesti Polgári Védelem a pvkir.bp19@katasztrofavedem.hu e-mail címen. A szervezet célja, hogy veszélyhelyzet és katasztrófa esetén a segítőkész embereket és vállalkozásokat mozgósítani tudja, és összehangolja munkájukat.

A kispesti önkéntes adatbázis létrehozása Fülöp Tibornak, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság XIX. kerületi kirendeltsége vezetőjének jutott eszébe. A polgári védelmi szakember lapunknak elmondta, az elmúlt év során több katasztrófasújtott területen dolgozott, ahol azt tapasztalta, hogy ha baj van, nagyon sokan készek segíteni. Megítélése szerint, azonban ez az önkéntesség sokkal hatékonyabban működik, ha tudatosan szervezett a segítségnyújtás. Ezért gondoltak arra, hogy létrehoznának Kispesten egy önkéntes csoportot, amelynek segítségét leginkább csak veszélyhelyzet és katasztrófa esetén vennék igénybe. Kiemelte, nemcsak magánemberek, hanem vállalkozók segítését is várják, hiszen például egy munkakép egy nap alatt akár több tucat ember munkáját is ki tudja váltani.

Fülöp Tibor szerint a magyar társadalom kezd hasonlani a nyugati társadalmakhoz, ahol az oktatásban is egyre nagyobb szerepet kap az önkéntesség. Ennek jegyében nyitottak arra – hangsúlyozta –, hogy az oktatási intézmények tanulói is megtapasztalják az önkéntesség hasznosságát, ebben az esetben természetesen a kísérőpedagógus jelenléte is nélkülözhetetlen. A szakember elmondta, e-mailen várják a kispestiek jelentkezését, akik utána egy részletes tájékoztatót is fognak kapni az önkéntes munkáról. Jelentkezni név, lakcím, mobiltelefonszám és születési idő megadásával lehet a pvkir.bp19@katasztrofavedem.hu e-mail címen. Az adatokat a szervezet senkinek nem adja át – hangsúlyozta Fülöp Tibor. Megtudtuk, részletes felvilágosítást munkaidőben a 347-4625-ös telefonszámon lehet kérni.

A kispesti polgári védelem vezetője több alaklommal a helyszínen segített a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjainak. A bajba jutott emberek helyzetén a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének polgármesteri hivatali csoportja is igyekezett javítani. Gyűjtést szerveztek a károsultaknak, s a munkatársaktól összegyűlt ruhaneműket, könyveket, játékokat, valamint a pénzadományokból vásárolt csaknem kétszáz védőruházatot és több mint hétszáz palack ásványvizet és szőlőcukrot október 13-án szállították el Devecserbe.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |