Művelődési házak: indul az év

2011.01.14.

Idén is számos érdekes és színvonalas programmal várja a kispestieket a kerület két önkormányzati fenntartású művelődési intézménye. A Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban ma este lesz a premierje a Kisszínház Faroktól fölfelé című darabjának, amelyet holnap is bemutatnak. A Wekerlei Gyermekház évnyitó bulira várja a gyerekeket szombat délelőtt.

A Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház idei rendezvényei a vonatmagazin.hu csapatának számítógépes vasút-, illetve metró-szimulációs programjával kezdődtek múlt vasárnap. A virtuális vonatozás folytatásárára május közepéig még négy alaklommal lesz lehetőségük a kispestieknek. A jövő szombaton indul a Kolompos együttes havi koncertsorozata és táncháza: februárban és márciusban is várják a vendégeket. Ugyancsak jövő szombaton a Magyar Kultúra Napja alkalmából irodalmi estre várja a vendégeket a KMO: 6 órától Földes László, Hobo adja elő Tanítások című József Attila-estjét. Január utolsó péntekétől a görög táncházak, az utolsó szombattól a salsa partik folytatódnak. Február 6-án bohócparádé lesz, március 26-án ásványbörzét tartanak, május 1-jén a hagyományos majálist rendezik a Zrínyi utcai játszótéren. Május utolsó hétvégéjén gyermeknapi játékkiállítás és -vásár várja a gyerekeket.

A hónap végén, január 28-án nyílik a Helytörténeti Gyűjtemény idei tárlata, Pillanatképek Kispestről I. címmel. A kiállítás második része, amelyet a Nagy Balogh János Egyesület 90. évfordulója alkalmából saját képzőművészeti anyagából rendez a gyűjtemény, február végétől lesz látható a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A KMO életét bemutató fotókiállítást az Előtér-galériában februárban Jankó Zsolt „Manó” airbrush festményei váltják, majd áprilisban Takáts Márton grafikáival találkozhat a közönség. A Kaszinóban ugyancsak áprilisban nyílik Tajta Péter Múlt és jelen című grafikai tárlata.

A Tavaszi színházbérlet előadásai február 13-án indulnak: a Kaktusz virágát a Sziget Színház adja elő. Márciusban a Francianégyes, áprilisban az Én és a kisöcsém, májusban az Imádok férjhez menni című vígjátékokat láthatja a közönség. A Kultúr-kamrában márciusban a mesemondó Bercz Andrással, áprilisban Papp János színművésszel találkozhatnak a kispestiek. A Családi vasárnap délelőttök keretében februárban a Jegesmaci és barátai című bábjátékra, márciusban az Alma együttes vidám koncertjére készülhetnek a gyerekek. Az Óvodás színházbérlettel és jeggyel a Világszép nádszálkisasszonyt, Az ezeregyéjszaka meséit és Misi mókus kalandjait követhetik végig a kicsik, míg a Kisiskolás színházbérlet segítségével Az ördög három aranyhajszálát, a Testvérországot és a Zorró kalandjait láthatják a gyerekek. A Mágnes Színház a Maugli, a dzsungel gyermeke című musicalre várja a nézőket február 20-án este. A művészetterápiával gyógyító Tárt Kapu Színház februárban a Téli álom, márciusban a Figura Fantázia, áprilisban a Tavaszi Szonáta című előadásokat mutatja be. A Kispesti Kisszínház ma és holnap mutatja be a Faroktól fölfelé című komédiát, a darabot májusig havonta előadják a KMO-ban.

2011-ben több új tanfolyammal is várja a kispestieket a művelődési ház: indul gitársuli, önismereti szellemi alkotó műhely, a zsugorka technikát népszerűsítő kézműves szakkör, akupresszúrás és jobb agyféltekés rajztanfolyam is.

A Wekerlei Gyermekház most szombaton kezdi az évet nyitó bulival, majd az Ametiszt Bábszínház Mazsola és Tádé című zenés darabjára várja a gyerekeket január 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Február 5-én délelőtt farsangi mulatságot tartanak, 19-én pedig a fiatalok számára rendeznek börzét. A Téltemetés a Wekerlei Társaskör Egyesülettel közös programja a Gyermekháznak: február 26-án lesz kézműves foglalkozás, felvonulás, valamint kiszebáb égetése is. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja alkalmából április 2-án tartják a Meseszép mesevilág című programot gyermekkönyvkiadók bemutatkozásával, mesékkel, színházi előadással, kézműves-foglalkozással. A Húsvéti készülődés (április 16.) programjában tojásfestés, ajtódísz készítése, aszfaltrajz-verseny és virágültetés szerepel. Április 30-án mézesnapot és anyák napi készülődést tartanak: mézkóstolóval és -vásárral, kézműveskedéssel, mozival és anyák napi meglepetések készítésével.

Egyik kiemelt rendezvénye lesz az intézménynek a Madarak és fák napja alkalmából rendezett május 7-ei Nyitnikék, amely egyben a Fogadj örökbe egy fát program záróeseménye is lesz. Az alkalomból madárbarát mintakertet avatnak, lesz vetítés, beszélgetés a madarakról, kiállítás nyílik és lesz kézműves-foglalkozás is. A Gyermeknap alkalmából május 28-án bábelőadásra várják a gyerekeket, a június 4-ei Apák napjára apás-gyerekes akadályversenyeket és vetélkedőket szerveznek. Tündérekkel és boszorkányokkal találkozhatnak a gyerekek Szent Iván estéjén június 24-én. Az év leghosszabb napján jelmezes parti, kézműveskedés, többféle ügyességi verseny, és boszorkánykonyha is várja az érkezőket.

A felnőttek számára három új tanfolyam indul. Megismerkedhetnek a kosárfonás alapjaival, valamint a tűzzománcozás eszközeivel, anyagaival és készítési eljárásaival, és lazíthatnak, erősíthetnek a latin ritmusokra épülő Zumba fitneszprogram segítségével. Folytatódnak a kirándulások is az új évben. Március 19-én a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a pannonhalmi főapátság és az alcsúti arborétum megtekintése szerepel a programban. Április 16-án Beloianniszt, Fehérvárcsurgót, Tést és Mórt látogatják meg. Május 21-én Hajós, Gemenc és Dég lesz az úti cél, június 18-án pedig a horpácsi Mikszáth Emlékmúzeum, a csesztvei Madách-kúria, a hollókői vár és ófalu és a turai Schossberger-kastély lesznek a palócföldi túra állomásai.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |