Indul a wekerlei könyvtár informatikai fejlesztése

2011.01.19.

Tovább fejlődik idén a Wekerlei Gyermekház és Családi Könyvtár. Több mint 20 millió forint európai uniós forrásból jelentős informatikai fejlesztést végeznek a Kós Károly téri könyvtárban. A beruházás célja, hogy a XXI. századi technológia színvonalához zárkózzon fel az intézmény. A program indítóját kedd délután tartották a Gyermekházban.

Kispest önkormányzata a Tágra nyílt ajtó – Tudásdepo-Expressz Wekerlén elnevezésű uniós pályázaton több mint 20 millió forintot nyert a Wekerlei Gyermekház és Családi Könyvtár fejlesztésére. A pénzből többek között elektronikus adatbázist hoznak létre, saját kétnyelvű honlapot készítenek, számítógépeket, bútorokat vásárolnak, rendezvényeket szerveznek december végéig. A programokba a helyi családokat, gyerekeket szeretné bevonni az intézmény.

Gajda Péter polgármester a tavalyi év eredményes uniós pályázatairól beszélt a keddi projektnyitón. Külön kiemelte a csaknem egymilliárdos nagyságrendű Wekerle, ahol értéket őriz az idő című programot, amelynek részeként a Gyermekház is teljesen megújult. Hangsúlyozta, hogy a Tágra nyílt ajtó – Tudásdepo-Expressz Wekerlén elnevezésű pályázat is sikeres lett, ráadásul a fejlesztést teljes mértékben támogatja az Unió, és nem igényel önkormányzati forrást. Hozzátette, bízik benne, hogy a fejlesztés eredményeképpen egyre többen veszik majd igénybe a könyvtár szolgáltatásait, és fordulnak az olvasás szeretete felé.

A projektet bemutató Szabó Mária igazgató nagy vállalkozásnak nevezte a programot. Elmondta, a fejlesztés célja, hogy a közösség igényeit figyelembe véve a mai kor technológiai színvonaláéhoz zárkózzon fel az intézmény, és bővüljenek a szolgáltatások. Az intézménnyel a Kós Károly Általános Iskola, a Fővárosi Önkormányzat Hungária Átmeneti Gyermekotthona és Általános Iskolája, valamint a Wekerlei Társaskör Egyesület működik közre a pályázat megvalósításában.

Az igazgató részletesen kifejtette a vendégeknek, miből áll a könyvtár-fejlesztési program. A pályázati pénzből integrált könyvtári rendszer bevezetését tervezik, elektronikus adatbázist hoznak létre a könyvállományról, és megvalósulhat a vonalkódos kölcsönzés is. Saját kétnyelvű (magyar-angol) honlapot és gyermekszekciót alakítanak ki, illetve a helyi épített örökséget leíró helytörténeti bibliográfiát hoznak létre. Tervezik a központi könyvtári adatbázisban való megjelenést, az interneten elérhető katalógusrendszer elkészítését könyvelőjegyzéssel, hosszabbítási lehetőséggel.

Tíz, az olvasáskultúrát népszerűsítő kampányrendezvényt tartanak, különös hangsúlyt fektetve a fenntartható fejlődés elvére. Szerveznek tíz rendhagyó órát, bábszínházi bemutatókat, kézműves foglalkozásokat, író-olvasó találkozókat, és két könyvtárost tovább képeznek a pénzből. Eszközöket is vásárolnak majd, többek között könyvtári szoftvert és számítógépeket, olvasói székeket, számítógép-asztalokat, gyermek bútorokat, kölcsönzői pultot, illetve polcrendszert. Ingyenes internethasználatot is biztosítanak az olvasók részére.
Vállalták azt is, hogy újrahasznosított alapanyagokat használnak, főleg a helyi szolgáltatókat veszik igénybe, bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést és megvalósítják a „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet” akciót. A programokba a helyi lakosokat, a családokat, az óvodás és iskolás gyerekeket is szeretnék bevonni.
(6 kép)
       

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |