Lezárult az 5. választókerületet érintő vizsgálat


Szeretnénk tájékoztatni a kispesti választópolgárokat, hogy lezárult a kerület 5. számú egyéni választókerületét érintő, az októberi önkormányzati választásokat követően elrendelt rendőrségi vizsgálat. A feljelentés alapján indult, a választás rendje elleni bűntett gyanúja miatt lefolytatott nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság, 2010. december 14-én hozott határozatával – bűncselekmény hiányában – megszüntette.

Amint azt a Helyi Választási Bizottság, majd határozatában a nyomozó hatóság is megállapította, az 5. sz. egyéni választókerületet érintő jogorvoslati eljárás során felterjesztésre került négy szavazóköri urna közül az egyik hiányos tartalmú volt, mivel a 21. sz. szavazókör szavazólapjait nem egy, hanem két urnában helyezte el a szavazatszámláló bizottság. A szavazás napján az urnák átvétele során ez nem derült ki, ezért a Fővárosi Választási Bizottság, majd tőlük a Fővárosi Bíróság is csak a hiányos tartalmú urnát vette át. A hiba korrigálására, a másik, szabályosan tárolt szavazóköri urna felterjesztésére már nem volt lehetőség, mert a bírósági végzés ellen további jogorvoslatnak nem volt helye. A rendőrség megállapította, hogy a feljelentésben foglalt cselekmény nem bűncselekmény, ezért a nyomozás megszüntetéséről határoztak.

A Helyi Választási Bizottság tavaly október 18-i közleményében megállapította, hogy „az adminisztratív jellegű, de súlyos következményekkel járó hiba okán, sem a helyi választási bizottság, sem az érintett szavazatszámláló bizottságok, sem a helyi választási iroda tagjai esetében nem vélelmezhető választási csalás, az erre vonatkozó híresztelések teljességgel megalapozatlanok”.

Úgy véljük, hogy a választási bizottság korábbi álláspontját alátámasztó határozat végleg lezárja e mindannyiunk számára sok tanulsággal járó választási időszakot, s nyugalmat hoz a választásban közreműködők és a közszereplők számára egyaránt.

Helyi Választási Bizottság
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |