Ízelítő Kispest történelméből

2011.01.31.

Az 1873–1970 közötti mindennapi életet mutatja be fotók és enteriőrök segítségével a Helytörténeti Gyűjtemény péntek este nyílt új tárlata. A Csokonai utcában működő kismúzeum egész évben látogatható, Pillanatképek Kispest múltjából című kiállítása a hétköznapi életen keresztül mutatja be a település arculatának változásait.

A kerületi hagyományok megőrzésének, bemutatásának fontosságát hangsúlyozta megnyitó beszédében a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója. Dr. Bodó Sándor külön kiemelte és rendkívüli értéknek nevezte a tárlaton látható enteriőrök egyikét, Gulyás Benjamin egykori Sárkány utcai (ma Ady Endre úti) gyógyszertárának berendezését.

Vinczek György
alpolgármester egy a Hősök című filmből vett idézettel köszöntötte a kiállítást: „… Az emlékezés az, ami elválaszt bennünket, embereket. Mi vagyunk az egyetlen faj, aki foglalkozik a múlttal. Az emlékeink hangot adnak nekünk. Tanúskodnak a múltról, hogy mások tanulhassanak belőle, hogy ünnepelhessék sikereinket, és figyelmeztetve legyenek a hibáinktól. Sokféleképpen értelmezhetjük törékeny létezésünket, sokféleképpen adhatunk neki jelentést, de az emlékeink adják meg a célját, és adnak hozzá összefüggést.” Úgy fogalmazott, hogy a magas színvonalú, gazdag anyag miatt csodát lehet látni. Hozzátette, reméli, a tárlatot megtekintő iskolásoknak is élményt nyújt majd a látnivaló.
(18 kép)
    
A kispestiséget hangsúlyozó, és a polgári lét színtereire fókuszáló kiállítás három helyszín, illetve enteriőr köré szerveződik. A kispesten működő ügyvédek közül Dr. Várhelyi Oszkárt ismerhetjük meg, aki 1936-ban nyitott ügyvédi irodát. Az Olaszországot szerető (irodájának falát saját itáliai fotói díszítik) ügyvéd élete minden szálon a kerülethez kötődik: itt végezte a gimnáziumot, itt volt ügyvédbojtár, majd 1937 és 1949 között a Kispesti Járásbíróság Államügyészségi megbízottja volt. Alapító tagja volt az 1952-ben megalakult 19. Ügyvédi Munkaközösségnek, ahol 1971-es nyugdíjazásáig dolgozott. Munkája mellett 18 évig volt a Kispesti Athlétikai Club tisztikarában is funkciói voltak, megszüntetéséig parancsnoka volt a 301. Kazinczy Cserkészcsapatnak is. A kiállításon bemutatott ügyvédi iroda bútorzatát és tárgyait fia bocsátotta a gyűjtemény rendelkezésére.

Az 1960-as éveket idéző fogorvosi rendelő az 1951-ben felépült új szakorvosi rendelőintézetben is lehetett (az enteriőr melletti, az intézet munkáját dokumentáló fotón mindenesetre hasonló eszközök láthatók). A „rendelőben” felállított fogorvosi szék, az 1960-as évekből származik és a gyűjtemény tulajdona, az enteriőrhöz tartozó bútorok a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumból valók.

Gulyás Benjamin Sárkány utca (ma Ady Endre út) 64. alatti patikájának berendezési tárgyai és bútorai is a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény tulajdonában állnak. A bútorokat az elmúlt évek során az NKA pályázatán elnyert támogatásból restauráltatták. A patika-enteriőr egyedülálló, helytörténeti gyűjtemény nem rendelkezik ilyen anyaggal. A gyógyszerész 1928-tól lett kispesti lakos és gyógyszertár-tulajdonos, majd református presbiter, és 1936-tól városi képviselő is. A patikát a gyógyszertárak államosításakor 1950-ben vették el tulajdonosától, akit a Heves megyei Adács község gyógyszertárába helyeztek vezetőnek. Visszaemlékezésében Wekerletelep első, Kispest VII. patikájának jelöli meg Nagymagyarország elnevezésű gyógyszertárát. A patika neoklasszicista, intarziás bútorait Erhardt Ernő budapesti belsőépítész tervezte, kivitelezője Sepper Illés kispesti műbútorasztalos volt. Üzletének portálját Rösch Emil kispesti szobrász készítette. A patika körül fotókon láthatók a kerületben működő gyógyszertárak homlokzatai az 1960-1970-es évekből. Egy tárlóban Beretvás Tamás gyógyszerész relikviáival is találkozhatnak a kiállítás látogatói. Ő 1885-ben nyitotta meg „Szent László” gyógyszertárát az Üllői út 101. alatt. Beretvás Tamás képviselőként is szerepet töltött be Kispest közéletében, Beretvás pasztilla néven szabadalmaztatott fájdalomcsillapítója pedig országos hírnevet szerzett számára.

A három enteriőr köré szerveződik a kiállítás dokumentum- és fotóanyaga, amely időrendben villantja fel a település történetét; a képek jól mutatják Kispest arculatának változásait. Látható például egy 1895-ből való épület és eredeti tervrajza, s kuriózumként egy Kispest fölött elszálló Zeppelin-léghajó is. Az utcák és terek mindennapi életét és a változásokat különböző időszakokban készült fotók, képeslapok mutatják. Megelevenedik a mentőegyesület története, látható az 1928-ban megnyílt szülőotthon (ma Jáhn Ferenc utcai Rehabilitációs Centrum), s egy 1958-as BCG-oltás ennek csecsemőosztályán.

Megismerkedhet a látogató a Kispest szellemiségét, közéletét meghatározó személyiségekkel: tanárokkal, ügyvédekkel, írókkal, orvosokkal, tudósokkal, mérnökökkel, újítókkal is. Ott sorakoznak fotókon az alapító atyák: a nagybirtokos, országgyűlési képviselő Dr. Cséry Ferenc, a Cséry-telep létrehozójának atyja, Varju Kálmán, Herrich Károly, Egbert József és Ribényi Antal, az első plébános, illetve Madarassy László jegyző is. Az orvosok között találkozhatunk a szegények orvosaként is ismert, Dr. Jáhn Ferenccel, valamint a tüdőgondozót vezető Dr. Brandtner Ferenccel is. Itt látható Móricz Zsigmond és Tersánszky Józsi Jenő is, akik életének egy szakasza Kispesthez kötődött, valamint Abody Béla író, kritikus is. A tudósok és feltalálók palettája is színes: mások mellett látható Rázsó Imre akadémikus, a Vörös Csillag Traktorgyár főmérnöke és a vízmelegítős mosógép feltalálója, Gorup Ferenc is. S hogy mi köze van az ősembernek Kispesthez? Samu, a mintegy félmillió évvel ezelőtt él ősember telephelyét 1963-ban találták meg Vértesszőllősön. Az ásatást a kispesti Vértes László ősrégész vezette.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |