Városházi tárlat

2011.02.02.

Harasztÿ István Kossuth-díjas szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás tegnap a polgármesteri hivatal aulájában. A Kispesti Városháza Tárlatot Rockenbauer Zoltán művészettörténész nyitotta meg, melyet 2011. április 11-ig láthatnak az érdeklődők ügyfélfogadási időben.

A vendégeket – köztük Jókai Anna kispesti Kossuth-díjas írónőt is – elsőként Gajda Péter polgármester köszöntötte, majd a tárlatot Rockenbauer Zoltán művészettörténész (a 2000-2002 közötti időszak kulturális minisztere) nyitotta meg. Beszédében a nyolcvanas évek emlékeit felvillantva emlékeztetett arra, hogy „Édeske” művészete – ahogyan a barátai szólítják Kispest díszpolgárát – sokáig nem kapott méltó teret. „Mobil szobrait a kádári-időszak nem nézte jó szemmel” – mondta. Alkotásairól szólva úgy fogalmazott egyévesektől a százévesekig mindenkinek okozhatnak örömet, mivel nemcsak személyiségét, hanem művészetét is alapvetően meghatározza a vidámság. A városházi tárlat alkotásait geometrikus absztraktoknak nevezte, melyekre a kiszámíthatóság, a szigor és a játékosság a legjellemzőbb. Harasztÿ István saját maga megköszönve az érdeklődők figyelmét úgy fogalmazott: „nekem Kispest a hazám, ahol nagyon sok jó barátom van, ahol érdemes volt leélnem életemet”.

A megnyitón közreműködött a Kispesti Alapfokú Művészetoktatási Intézmény két tanára – Gábor Erzsébet és Dikáczné Kanfi Gabriella –, akik gitáron és csellón klasszikus műveket adtak elő. Harasztÿ István alkotásait április 11-ig láthatják az érdeklődők ügyfélfogadási időben a Kispesti Városháza Tárlaton. 
(10 kép)
     
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |