Új intézmény épül

2011.02.02.

Új szakmai egysége létesül a Dobó Katica utcában a meglévő Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ Táncsics utcai szociális intézményének. A szolgáltatásokat kispestiek vehetik majd igénybe. Tegnap konferencián mutatták be a beruházást a városházán.

„Egy újabb eredményes uniós pályázati beruházás kezdetén tartunk” – hangsúlyozta Gajda Péter polgármester az épülő Forrásház Gondozási Központot bemutató tegnapi konferencián. Kiemelte, az önkormányzat testülete folyamatosan támogatta a beruházást, ami egy több mint 450 millió forintos pályázat eredményeképpen valósulhat meg. Elhangzott, az építkezés tavasz folyamán fejeződik be, a tervek szerint ősszel indulhat a szakmai munka az intézményben. Végül a polgármester azt elmondta, bízik a fejlesztés sikerében.

Vighné Vincze Erzsébet, a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ vezetője az intézmény szakmai szerepét mutatta be előadásában. Elmondta, az új intézményben elsősorban azoknak fognak segítséget nyújtani, akiket mentális problémái akadályoznak a megszokott, eddigi életvitel folytatásában. A szakemberek elsősorban abból a tapasztalatból indultak ki, hogy a családgondozás illetve gyermekjóléti ellátás során a munkatársak látókörébe egyre több olyan kispesti család került, akik valamilyen módon érintettek voltak mentális problémákkal. Azt mondta, az ügyfelek igen jelentős hányadánál a munkahely elvesztése a kiváltó ok, de van, ahol a lelki betegség következménye a munkanélküliség. Ezeknek a Kispesten élő embereknek kínálnak a nappali ellátás keretében olyan komplex szolgáltatási rendszert, amely megoldást jelenthet problémáikra – hangsúlyozta a szakember.
Dr. Simon Lajos, a Kispesti Pszichiátriai Gondozó és Szakrendelő vezető főorvosa előadásában azt hangsúlyozta, Kispest valóban büszke lehet majd az új intézményre, hiszen modell értékű programot fognak megvalósítani.

Krivda László, a beruházás lebonyolítását koordináló Kispest Városfejlesztési és Üzemeltetési Kft. beruházási szakértője az építkezés részleteit ismertette a hallgatósággal.
Elmondta, az átalakítások eredményeképpen 1 731 m² nettó alapterületű intézmény jön létre, melynek földszintje 923, míg tetőre 808 m² lesz. Az intézmény előtt 20, udvarában 16 parkolót alakítanak ki. A földszinten kapnak helyet a közösségi és a kiszolgáló helyiségek, a foglalkoztatók, az irodák, a szociális helyiségek, a raktárak és a melegítő konyha is. A tetőtérben létrehoznak foglalkoztató és kézműves szobákat, tréning és közösségi helyiségeket, valamint szociális részt, irodákat, teakonyhát és teraszt is. Az épület a modern hőtechnikai követelményeknek megfelelően új homlokzati hőszigetelést kap, és a homlokzati nyílászárók többségét is kicserélik. Akadálymentesítik az intézményt és környezetét, és a parkosított udvart úgy tervezték meg, hogy az kerekesszékkel is megközelíthető legyen. Teljes mértékben megújul a villamos hálózat is (világítás, tűzjelző, riasztó, számítógép- és telefon-hálózat). Átépítik a jelenlegi távfűtéses hőközpontot, valamint víz- és csatorna- hálózatot is. Az épületgépészeti rendszerek közül a fűtést-hűtést és a használati melegvíz előállítást levegős hőszivattyúval biztosítják, továbbá az épület egy részét gépi szellőzéssel látják el.
Az intézmény udvarában pihenő teraszokat és kerti tavat hoznak létre, valamint megújítják a térburkolatok (1 126 m²) mellett a zöldfelületeket (2 413 m²) is: összesen 11 fát, 37 örökzöldet, 787 cserjét, 420 évelőt és dísznövényből is 84-et ültetnek el a területen. Újdonság lesz az is, hogy a csatornákból összegyűjtött esővízzel locsolják majd az udvar növényeit.

Kispesti közintézményben elsőként alkalmazzák a beruházás megvalósítása után az úgynevezett megújuló energiát. A modern technika révén a levegőből nyerik majd az energiát, és a környezetet is kevésbé károsítják. A modern intézmény területén még napelemeket is elhelyeznek, melyek a homlokzati és az udvari világításhoz szükséges energiát szolgáltatják majd.
A konferencián közreműködött a Balkay László vezette Tárt Kapu Színház társulata. 
(10 kép)
    
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |