Korszerű műszert kapott a rendelőintézet

2011.02.10.

Modern műszerrel gazdagodott a Kispesti Egészségügyi Intézet eszközpalettája; februártól egy, a teljes test csontsűrűségét vizsgáló eszköz is a kerület lakóinak egészségét szolgálja. A gép megvásárlását Dojcsák Sándor, a 2007-ben Ausztráliában elhunyt egykori kispesti artista nagy összegű hagyatéka tette lehetővé. A berendezést tegnap adták át, az eseményen Chwala Tibor, az elhunyt artista barátja és hagyatékénak kezelője is jelen volt.

A szakrendelőben tartott szerdai ünnepség mindhárom szónoka – Gajda Péter polgármester, Dr. Vargha Péter, az egészségügyi intézet igazgatója és Mihály András, az önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke is – elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztés forrását Dojcsák Sándor 30 millió forintos hagyatéka, és a Chwala-család önzetlensége tette lehetővé.

Gajda Péter polgármester kiemelte, példa nélküli, hogy valaki ilyen hatalmas összeggel segítse a kispesti közügyeket. Elmondta, szakmai javaslatra született meg a döntés, hogy az adományból egy új, nagy értékű műszert vásárolnak az intézet számára. Dr. Vargha Péter, a szakrendelő igazgatója beszédében azt emelte ki, hogy a nagylelkű adomány nélkül ezt a berendezést nem tudták volna beszerezni. Mihály András bizottsági elnök arra bíztatta a kerületieket, hogy használják minél többen az eszközt, hiszen azért vásárolták, hogy az hozzájáruljon a kispestiek egészségének megőrzéséhez – mondta.

Az új eszköz, az úgynevezett denzitométer, amely a törzsi csontok (teljes test) mérésére szolgáló csontsűrűség-vizsgáló berendezés. Megtudtuk, a géppel lehetővé válik az intézetben a csontritkulás (oszteoporózis) komplex szűrése, nyomon követése.

A 2007-ben elhunyt Dojcsák Sándor – egykori kispesti artista – harmincmillió forintot hagyott a kerületi egészségügy támogatására. A nagylelkű adományozó emlékét 2010. augusztusa óta tábla őrzi a Kispesti Egészségügyi Intézet aulájában.
(8 kép)
       

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |