Folytatódik a zajvédő fal építése

2011.02.11.

Tovább épül Nagykőrösi út melletti a zajvédő fal a fővárosi önkormányzat beruházásában. A II. ütem a Kund utcánál lévő falvég és a Határ út között, illetve vele szemben a XX. kerületi oldalon készül el. A zajvédelmet átlátszó speciális üvegfal biztosítja ezen a szakaszon. Hamarosan kezdődik, és a tervek szerint június végéig befejeződik a munka.

A fal hossza több mint 910 méter lesz. Az átlátszó, hanggátló panelek alumínium keretbe foglalt, 2x8 mm vastag biztonsági üvegből készülnek. A Hungária út Nagykőrösi úti és Határ úti végénél, valamint a Gomb és a Cukrász utcai buszmegállóknál színezett fabeton anyagú hangelnyelő panelek biztosítják a zajvédelmet. A buszmegállók könnyen megközelíthetők lesznek, ugyanis a tömör falak a mellettük lévő ingatlanok határvonala elé kerülnek. A Cukrász utcai csatlakozás továbbra is megmarad, itt nem épül fal. Az üvegfal a zöldsáv út melletti szélére kerül, a lehető legtávolabb az ingatlanoktól. A terv szerint a 18. számú ingatlannál un. üzemi kapu készül, speciális kulccsal, a szemétszállítás, s a mentés érdekében. Az ingatlan lakóközösségének kérésére a Margit utca végén gyephézagos-murvás parkolót terveztet az önkormányzat a lakók kizárólagos használatával – tájékoztatta a kispest.hu-t a hivatal Városüzemeltetési és Közbiztonsági Irodája.

Megtudtuk, hogy a keskeny zöldsáv miatt a fal vonalába eső fákat részben ki kell vágni, a pótlásként ültetendő fák helyszíneit a közeljövőben jelölik ki, ezekre a környék lakói is tehetnek javaslatot a polgármesteri hivatalban. A kivitelezési munka a zajvédő fal nyomvonalának környezetében lévő közművek feltárásával kezdődik, s befejezési határideje 2011. június 30. A beruházás költsége meghaladja a 400 millió forintot. Az érintett lakókat a kivitelező szórólapon is fogja tájékoztatni. A kispestiek kérdéseikkel a Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztályán a beruházót (Balás Boglárka, telefon: 999-9241), illetve a kivitelező Transinvest Budapest Kft. képviselőjét, Szilvássy Roland építésvezetőt (telefon: 06-30/631-1720) kereshetik.

A fővárosi közgyűlés 2009-ben döntött a Nagykőrösi út zajvédelmének megoldásáról a kispesti, illetve a XX. kerületi szakaszon. 2010 elején el is indult a munka, és októberre el is készült a kispesti szakasz első üteme, a Vas Gereben utcától a Kund utcáig. A zajvédő fal Határ útig tartó részének megvalósítására sokáig nem voltak meg a szükséges források a fővárosi önkormányzatnál. A 2010-es költségvetésben Gajda Péter és Dr. Balogh Pál fővárosi képviselők módosító javaslata alapján a fővárosi közgyűlés biztosította a pénzt a beruházás második ütemére is. Aztán átcsúszott 2011-re a mintegy három kilométeres XIX. kerületi fal kisebbik, egy kilométeres szakaszának megépítése. Gajda Péter polgármester a kispest.hu-nak elmondta, örül, hogy az új fővárosi vezetés folytatja a fal építését, hiszen ezzel egy csaknem 20 éves probléma végére kerülhet pont.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |