Lépésről lépésre: véget ért a program

2011.02.22.

A résztvevők tánc- és harcművészeti bemutatójával, drámaelőadásával, valamint saját készítésű kézműves termékek kiállításával zárult a munkaerő-piaci esélyek javítását célzó, európai uniós finanszírozású Lépésről lépésre program ma a Városházán. Összesen hatvannégyen vettek részt a programban, ötvennégyen sikeresen végig is csinálták. Huszonhárman szakmát tanultak, és hárman már dolgoznak.

A Country Club táncával indult a Lépésről lépésre – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők programja Kispesten című pályázat zárórendezvénye ma a Városházán. A táncon kívül még több terápiás lehetőség is megjelent a programban: a Tárt Kapu Színház előadása mellett kung-fu bemutatónak tapsolhatott a közönség, és megtekinthette a kézműves foglalkozásokon – szövés és agyagozás – készített tárgyakat is. A résztvevők, illetve a foglakoztatásokat tartó szakemberek tapasztalatairól filmet láthattak a rendezvény vendégei.
(22 kép)
       
Köszöntőjében Vinczek György alpolgármester arról beszélt, hogy a Lépésről lépésre projekt is jelzi, az önkormányzat fontosnak tartja, hogy segítse munkához jutni a kerületben élőket. Több program is indult ennek érdekében: volt vállalkozóvá válást segítő kurzus, a megváltozott munkaképességű emberek védett munkahelyeken dolgozhatnak, a mentálisan rászorulók pedig a Forrásházban kaphatnak majd munkát. A most záruló program lényeges eleme volt az is, hogy az emberek közösséghez tartoztak, kibontakozhattak képességeik, a résztvevők sikerélményhez jutottak – hangsúlyozta az alpolgármester.

Dervalics Ákos projektmenedzser beszámolójában példaértékűnek nevezte a programot, amely megmutatta, hogyan lehet és kell segíteni a rászorulókon. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a projekt nagy hangsúlyt fektetett a résztvevők testi és lelki erősítésére azzal a céllal, hogy közelebb kerüljenek a társadalmi elfogadáshoz, és utat találjanak a munka világába.

Vighné Vincze Erzsébet, a projekt szakmai vezetője összegzésként elmondta a hallgatóságnak, hogy ötvennégyen sikeresen végigcsinálták a programot, amelyben személyre szabott szolgáltatások – alapkompetenciák oktatása, mozgás- és művészetterápia, személyiségfejlesztő tréning, munkavállalást és életvitelt segítő tanácsadások – segítettek az embereknek. A közreműködő szervezet hozzájárulásával tíz helyett huszonhárman OKJ-s képzést szerezhettek, s hárman már munkát találtak és el is helyezkedtek.

Az önkormányzat 2009-ben nyújtott be pályázatot a Társadalmi Megújulás Operatív Program Lépésről lépésre című felhívásra, hogy támogató szolgáltatásokkal, képzésekkel, tréningekkel segítse a dél-pesti régióban élő, a munkaerőpiacról kiszorult embereket beilleszkedni a munka világába. Konzorciumi tagként csatlakozott a pályázathoz a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ, valamint a Kispest Biztonságáért Közösségi Jóléti Egyesület (KIJE). A projekt csaknem 45 millió forint európai uniós támogatást kapott. A szakmai munka, a tréningek és foglalkozások 2010 elején kezdődtek: a program félszáznál több, tartósan munkanélküli, munkatapasztalattal nem rendelkező, pszichiátriai beteg, megváltozott munkaképességű ember számára jelentett esélyt arra, hogy belépjenek a munkaerőpiacra.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |