Befejeződött a korrepetálós program

2011.02.25.

Véget ért az Európai Unió finanszírozásával megvalósított Általános iskolai felső tagozatos tanulók komplex integrációs programja elnevezésű projekt; 150 tanulási nehézségekkel küzdő, hátrányos helyzetű felső tagozatos kispesti diák vett részt benne. A pályázat szakmai vezetését a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekvédelmi Központ látta el. A projektzárót csütörtök délután rendezték a Kispesti Kaszinóban.

A 2009 tavaszán csaknem 20 millió forintos uniós támogatással indult, szakmai berkekben korrepetálós pályázatként ismert program eredményei beszédesek. A Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekvédelmi Központ szakmai vezetésével 150 tanulási nehézségekkel küzdő, hátrányos helyzetű, az általános iskola felső tagozatába járó kispesti tanuló korrepetálása, egyéni fejlesztése történt meg a projekt során. A foglakozások sikerességét jól mutatja, hogy diákok mindössze 10 százalékának kellett pótvizsgát tennie. A projektbe a gyerekek mellett a szülőket is bevonták, a családterápiás, és kommunikációs tréningek a szülő-gyermek konfliktusok hatékonyabb kezelését szolgálták. 2010 nyarán 30 gyerek tíznapos balatoni táborozáson vett részt Pálkövén. A programban a kézműves-foglakozások és lovaskocsis kirándulás mellett önismereti és kommunikációs tréningek, valamint mozgásterápiás foglakozások is szerepeltek.

Gajda Péter polgármester arról beszélt a csütörtöki projektzárón, hogy az önkormányzat egyik fontos feladata, hogy segítse a felnövekvő generációkat. Vinczek György alpolgármester azt emelte ki, hogy a segítséggel a továbbtanuláshoz kaptak és kapnak esélyt a gyerekek. Vighné Vince Erzsébet, a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekvédelmi Központ igazgatója a munka komplex jellegét hangsúlyozta, amely nemcsak tantárgyi felzárkóztatásból, korrepetálásból állt, hanem több mindenből, a gyerekek egyéni pszichoterápiájától a szülők kommunikációs tréningjén át a családterápiáig. Elmondta, a komplex fejlesztés célja a probléma gyökereinek feltárása, majd a személyre szabott megfelelő módszer megtalálása volt. A program sikerességét igazolta, hogy javultak a tanulmányi eredmények és megoldódtak a magatartási problémák is.
(7 kép)
     
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |