Török testvériskolája lett a Bolyainak

2011.03.22.

Testvériskolai megállapodást kötött a kispesti Bolyai János Általános Iskola és az isztambuli Güneşli Primary Scool. Az iskolák főképp a kultúra és a sport területén terveznek együttműködést, különös tekintettel az uniós lehetőségek kihasználására. Az intézmények közötti kapcsolat Kispest és a török metropolisz, Pendik városrésze között tavaly májusban aláírt testvérvárosi szerződés eredményeként valósulhat meg.

„Bízom abban, hogy minden olyan lehetőséget ki tud használni a két iskola, amelyeket saját országuk, illetve az Európai Unió biztosíthat” – fogalmazott Gajda Péter polgármester a Bolyai iskola és az isztambuli Güneşli Primary Scool testvériskolai megállapodásának aláírásakor hétfő délután a Városházán. Az eseményen a kispesti önkormányzat és a hivatal részéről Vinczek György alpolgármester, Lackner Csaba képviselő és Nagy Péter humánszolgáltatási igazgató, a török fél részéről Cihat Aslanoğlu, Pendik polgármesterének vezető tanácsadója és munkatársa, Kemal Kaya is részt vett.

Gajda Péter beszélt a kerület és az isztambuli Pendik városrész egy éve tartó sikeres testvérvárosi együttműködéséről, amelynek eredményeként a két intézmény is szorosabb kapcsolatba került egymással. Cihat Aslanoğlu az iskolák közötti megállapodást méltatva kitért a csereüdültetési programra: elmondta, hogy július 11. és 21. között öt pendiki iskolából húsz diák érkezik Magyarországra, és ugyanennyi kispesti fiatal utazik Törökországba is. Elmondta azt is, hogy a következő találkozót török és magyar üzletemberek között rendezheti meg Kispest és Pendik.

A két oktatási intézmény közötti megállapodást Röhrig Éva, a Bolyai iskola és Bakile Mutlu, a Güneşli Primary Scool igazgatója írta alá. A dokumentumban az iskolák célként fogalmazták meg, hogy kölcsönös baráti kapcsolatot kialakítva a tanárok és a diákok között, hasznosítják az Európai Unió tagállamai és tagállamjelöltjei számára nyújtott pályázati lehetőségeket. Az angol nyelv gyakorlása érdekében a török és magyar diákok leveleznek egymással, az intézmények közös sport és kulturális eseményeket rendeznek.

A török küldöttség pénteken érkezet Kispestre. A nap folyamán megtekintették a XVI. században épült török sírkápolnát, Gül Baba türbéjét, és jártak Esztergomban is. Szombaton az iskolai együttműködésről egyezettek a Bolyai iskolában, jártak az önkormányzat káptalanfüredi üdülőtáborában, valamint Tihanyban és Balatonfüreden is. Vasárnap Szilvásváradra utaztak, közben megnézték a Forma 1-es autóversenyek magyar helyszínét, a Hungaroringet. Hétfőn a Parlamentet látogatták meg Burány Sándor országgyűlési képviselő vezetésével, majd az iskolák közötti megállapodás aláírása, illetve a testvérvárosi diákcsereprogram egyeztetése szerepelt a programban. Autóbuszos kispesti városnézést követően a delegáció ma délben utazik vissza Törökországba.
(8 kép)
     

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |