Civil Fórum: már lehet pályázni a támogatásokra

2011.03.23.

Az elmúlt fél év fontosabb kerületi történéseiről, a civileket érintő pályázatokról és a Kispest újság ügyéről is szó esett a Kispesti Kaszinóban tartott Civil Fórumon. A keddi rendezvényen harminchárom kispesti civil szervezet képviseltette magát.

A polgármester távollétében Vinczek György alpolgármester tartotta meg a kedd esti Civil Fórumot, amelyen a képviselő-testület tagjai közül Vidra Zoltán is részt vett. Az alpolgármester a tavaly szeptemberi fórum óta eltelt időszak számos fontos történéséről számolt be a hallgatóságnak. Pihenőparkot alakíttatott ki az önkormányzat az Üllői úti Match-áruház előtt, elkészült a kerékpárút és a kutyafuttató, újabb oktatási intézmények újultak meg, a Vas Gereben és a Nádasdy utcáknál csomópont épült, 1000 m² járdát újított fel a kerület, az Egészségügyi Intézet csontsűrűség-vizsgáló készüléket kapott. Tavaly a közfoglalkoztatás keretében 217 ember tudott dolgozni 7-8 hónapon keresztül, idén azonban a létszám és időkeret is lecsökkent. A Forrásház felújítása elkezdődött, akadálymentes lett két gondozási központ, a wekerlei központ felújítása pedig elindult, és véget ért a nyugdíjasok tavalyi számítógépes tanfolyama. Ősszel gördeszkás park létesült, ami egyeztetést követően várhatóan idén a KAC pályára költözik. A Vass és a Bolyai iskolákban elkészültek a műfüves focipályák. Átadták a felújított – a nevét Wekerlei Kultúrház és Könyvtárra változtató – Wekerlei Gyermekházat, ahol uniós forrásból informatikai fejlesztés kezdődött, és ugyancsak EU-s pályázati siker eredményeképpen sikeres felnőttképzési program indult a KMO-ban. Elkészült a Nagykőrösi úti zajvédő fal első üteme is.

Vinczek György megemlítette képviselő-testület SZMSZ-ének módosítását, a polgármester jogkörének csökkentését, amely – mint fogalmazott –, bizonyos esetekben lelassítja a döntési mechanizmust, az ügyintézést. Beszélt arról, hogy az idei költségvetés tervezésnél a tavalyinál 300 millió forinttal kevesebbel kellett kalkulálni, az állami és a fővárosi bevételek kiesése miatt. Hangsúlyozta, hogy fegyelmezett és takarékos gazdálkodást kell folytatni, hogy a lakossági szolgáltatások minősége ne szenvedjen csorbát. Bejelentette, hogy a közfoglalkoztatásra kapott állami támogatást 60 millió forinttal kiegészíti az önkormányzat, így összesen 150 ember tud dolgozni idén. Hozzátette, úgy látja, hogy az emberek nagy része munkát keres.

Kitért az alpolgármester a civil szervezeteket érintő idei támogatásokra is, amelyekre már lehet pályázni. Működésre 6 millió, egészségmegőrző és betegségmegelőző tevékenységre 2 millió, sportszervezeteknek szabadidősportra 4,5 millió forint van elkülönítve, és még táboroztatásra, valamint kulturális tevékenységre is kaphatnak pályázati támogatást a civilek.

A fórumhoz hozzászólók közül többen is nehezményezték a Kispest újság megszűntetését. Felmerült egy civil kiadvány készítésének lehetősége is. Zárásként az alpolgármester elmondta, a kulturális bizottság legutóbbi (hétfői) ülésen az LMP-s képviselő javasolta a Civil Koncepció felülvizsgálatát, mert véleményük szerint tartalmi átdolgozást és aktualizálást is igényel. Az őszi Civil Fórum fogja megvitatni a dokumentumot – tette hozzá az alpolgármester.
(7 kép)
      

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |