Történelmi időutazás a Vass Gálán

2011.03.28.

Rendhagyó történelemóra keretében az elmúlt ezer év magyar történelmének korszakait idézte fel a Vass Lajos Általános Iskola idei gálaműsora. A péntek délutáni rendezvény második állomása volt egy sorozatnak: az első alkalommal, tavaly világkörüli utazásra invitálták a vendégeket. A gála bevételét udvari élő fűzfajáték kialakítására használja az intézmény.

Magyarország ezer éve címmel rendezte meg idén hagyományos gáláját a Vass Lajos Általános Iskola péntek délután. A tavalyi világkörüli út után idén történelmi időutazásra invitálták a vendégeket az iskola diákjai. A korszakokat a gyerekek és a tanárok közös interaktív formában dolgozták fel és vitték színpadra. Az oktatási-nevelési intézmények vezetői mellett Dr. Tarnai Richárd országgyűlési képviselő, Gajda Péter polgármester, Ékes Gábor, Dr. Kovács Bence és Vinczek György alpolgármesterek, valamint Szujkó Szilvia, Mihály András, Vidra Zoltán, Szathury Kolos és Dr. Lélfai Koppány képviselők is részt vettek rendezvényen.

Ertelné Csák Judit igazgató bevezetőjét követően egy régi tanítvány, Mórócz Veronika csellójátékát hallgathatta meg a közönség. A gálát Dr. Tarnai Richárd, az est fővédnöke nyitotta meg, és Gajda Pétert polgármester köszöntötte.

A csodaszarvas legendáját a második osztályosok, a hét vezér történetét a hatodik évfolyam), Szent István korát idéző a hetedikesek idézték fel. A lovagkorba a negyedik osztályosok, Mátyás király udvarába az elsősök, a török korba a hetedikesek kalauzolták el a nézőket. A kuruc világot az ötödik évfolyam, a reformkort (a Lánchíd avatását) a harmadik osztályosok, a XIX. és XX. század fordulóját, s benne a táncos mulatók és kávéházak világát a tanári kar jelenítette meg. Az elmúlt 50 évet a nyolcadik évfolyam összegezte dalokkal (Mint a mókus fenn a fán…, Hegyek között, völgyek között…, Különös éjszaka volt…, Csavard fel a szőnyeget…, Ringasd el magad…, Balatoni nyár…, Trabant dal…, 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás…, Bye, bye Szása…, Arra születtünk…).
(14 kép)
    

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |