Föld órája: fókuszban a klímavédelem

2011.03.28.

Szombat este fél kilenckor egy órára kikapcsolták a Városház tér díszkivilágítását a Föld Órája rendezvény keretében, amelyhez másodszor csatlakozott Kispest önkormányzata. A klímavédelmet hirdető kampány ebben az évben a helyi önkormányzatok partnerségére épít, ezért választották a szervezők a magyar események egyik kiemelt helyszínének Kispestet.

A Városház téren este 8 órától várta program a kispestieket. A kiégett izzóikért egy körtét kaphattak az emberek, Demcsák Zsuzsa műsorvezető, klímanagykövet a szemléletváltás fontosságára figyelmeztetett, majd Gajda Péter polgármester beszélt azokról a lépésekről, amelyeket az önkormányzat tesz a Föld megóvása érdekében: említette a kispesti Zöldprogramot, valamint a hamarosan megnyíló Forrásház esetében alkalmazott korszerű, energiatakarékos megoldásokat. A program folytatásaként Fésűs Nelly előadásában elhangzott a klímadal, majd fél kilenctől egy órára megszűnt a díszkivilágítás a Városház téren.
(15 kép)
       
A Kapcsold ki! Kampány keretében idén 131 ország több mint 4600 településén tartottak a kispestihez hasonló figyelemkeltő rendezvényt. Egy órára keresztül sötétbe borult többek közt a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa Dubaiban, a New York-i Empire State Building és a Times Square, a Las Vegas-i Caesars Palace és a Falmingo Casino, a sydneyi Operaház, a spanyolországi Alhambra, a svéd királyi palota, a zimbabwei Viktória-vízesés, a Niagara-vízesés, az Eiffel-torony, és a London Eye. Hazánkban a Budai Vár, a Szabadság híd, a Lánchíd, a Parlament, a Duna Korzó, az egri székesegyház, a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház, és a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjának fényei is kialudtak.

A Föld órája (Earth Hour) elnevezésű kezdeményezés az ausztráliai Sydney-ből indult 2007-ben. Több mint kétmillió lakos, cég és maga a város is ki kapcsolta egyórás időtartamra a nélkülözhető fényeket. Becslések szerint az akcióval mintegy 5%-al csökkent a légkört szennyező anyagok kibocsátása. 2008-ban nemzetközivé vált az esemény: világszerte mintegy 50 millióan kapcsolták le a villanyt egy órára. A tavalyi akcióban már Budapest és más magyar városok is részt vettek. Néhány év leforgása alatt a Föld órája helyi akcióból világméretű, több százmillió embert mozgósító önkéntes mozgalommá nőtte ki magát. Ez nemcsak azt mutatja, hogy az embereket foglalkoztatja bolygónk egészsége, hanem azt is, hogy hajlandóak tenni is érte. Az akció fő célja ugyanis nem az egy óra alatt elért fogyasztáscsökkentés, hanem a figyelem felhívása arra, hogy mindennapi életünket mennyire átszövi a túlzott, és voltaképpen fölösleges energiahasználat, hatalmas károkat okozva ezzel bolygónknak.
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |