Itt az internet generáció

2011.03.29.

A középiskolás korosztály problémáit állította fókuszba az Itt a Z generáció címet viselő konferencia hétfőn a KMO Művelődési Házban. A szakmai tanácskozást az 1997 óta sikeresen működő Mondj Nemet! drogprevenciós program kapcsán tartották.

Köszöntőjében a polgármester arról beszélt, rendkívül fontos, hogy megpróbáljunk globális válaszokat adni a most 14-16 éves, ún. Z generáció problémáira, ugyanis, úgy tűnik, hagyományos eszközökkel már egyre nehezebb ezeket kezelni. Mások a szokásaik, az internet, a digitalizáció kiemelt szerepet tölt be az életükben, de máshova járnak szórakozni is. Elég csak a West Balkán tragédiára gondolni. Gajda Péter hangsúlyozta, bízik abban, és ezt a célt erősíti a konferencia is, hogyha jut elég idő, szakértelem, figyelem, türelem és szeretet fiatalokra, akkor sikeresen kezelhetőek a mostani tizenévesek előtt álló kihívások.

A köszöntőt követően Gábor Ilona, a KMO igazgatója foglalta össze a Mondj Nemet! program eddigi eredményeit. Az intézményvezető kiemelten fontosnak nevezte, hogy a kezdeményezés évek alatt sem sikkadt el, sőt évről évre bővült, színesedett, így sikerült újabb és újabb támogatókat megnyerni. Először csak drogprevencióval, felvilágosítással foglalkoztak, majd drámapedagógiával és kreatív foglalkozásokkal, művészet terápiával egészítették ki az általános- és középiskolásoknak egyaránt szóló projektjüket. Ma már egy szakmai körökben országosan is elismert prevenciós társasjátékot is kifejlesztettek, amely a K.I.A.B.Á.L. nevet viseli.
(11 kép)
      
Tari Annamária
pszichoterapeuta a Z generáció jellemzőiről tartott előadást. Ez a nemzedék, amely már szinte születését követően tagja a közösségi portáloknak, net generációnak is nevezhető. Ők azok, akik az internet segítségével szervezik programjaikat, sok esetben azon keresztül tartják a kapcsolatot a külvilággal is. Épp ezért fontos – fejtette ki a pszichológus –, hogy tudjuk, miről mit gondolnak, mik a motivációik. Sok esetben jellemző rájuk az agresszió, a narcizmus, a depresszió, a kiüresedés, ugyanakkor gyors gondolkodásúak, jó a memóriájuk, könnyen tanulnak és rendkívül tájékozottak. Korábban érnek, és ugyan felnőttesen viselkednek, de érzelmileg sokszor nem képesek megfelelően reagálni, ezért tűnhet úgy, hogy elvesztik realitásérzéküket, reakciójuk kimerül a vállrándításban. Tari Annamária kiemelte: épp ezért van szükség arra, hogy megfelelő mintákat lássanak, hogy ne engedjük elszakadni egymástól a generációkat, hogy változzanak a nevelés eszközrendszerei.

A konferencián mások mellett előadást tartott még Dr. Zacher Gábor toxikológus, illetve Plánk Róbert ezredes, a XIX. kerület rendőrkapitánya is. A szekcióbeszélgetéseken a résztvevők többek között a K.I.A.B.Á.L. Prevenciós Társasjáték gyakorlati alkalmazásának tapasztalatairól is hallhattak előadást.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |