Wekerlén ülésezett az Egyházügyi Kollégium

2011.04.06.

Az Egyházügyi Kollégium legutóbbi ülése óta történt fontosabb eseményekről és a következő hónapok önkormányzati terveiről kaptak tájékoztatást a kispesti egyházak vezetői a Wekerlei Kultúrházban. A történelmi egyházak vezetőin kívül Gajda Péter polgármester, valamint Ékes Gábor és Vinczek György alpolgármesterek vettek részt a találkozón

A hagyományosnak tekinthető találkozó közös imával kezdődött, majd Gajda Péter polgármester adott tájékoztatást az októberi önkormányzati választás óta történt fontosabb eseményekről és kihívásokról. A polgármester röviden ismertette a választás eredményeit, a 18 tagúra csökkentett, testület és a városvezetés összetételét. Felidézte, hogy gyorsan sikerült meghozni azokat a döntéseket, amelyek az önkormányzat működéséhez elengedhetetlenül fontosak voltak, így a városvezetők kinevezését, a bizottsági struktúrát. Kiemelte, hogy az új helyzetben nagyobb kompromisszumkészségre van szükség a pártok részéről.

Gajda Péter beszélt a közelmúltban elfogadott költségvetés főbb számairól, a kerület fejlesztési terveiről. Kiemelte: annak ellenére, hogy a központi költségvetésből és a fővárosi költségvetésből is kevesebb bevételhez jut a kerület, a stabil működés és a fejlesztések forrásai is biztosíthatók. Az oktatási terület projektjei közül szólt arról, hogy a tervek szerint idén végre megépülhet az Erkel iskola tornaterme. Folytatódhat a térfigyelő rendszer bővítése, a kerületőrség megerősítése, de jut forrás a piac és a kerületi sportélet fejlesztésére is. Idén várhatóan megújul a Zrínyi és Jókai utca közötti sportpálya is. Fennmarad az a pályázati rendszer is, amelynek keretében az egyházak pályázhatnak épületeik felújításra.

Elhangzott, hogy a főváros tervezi a 42-es villamos meghosszabbítását Pestszentlőrinc irányába. Ez a beruházás ugyanakkor kitolhatja a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő Ady Endre út felújításának elkezdését.

Ékes Gábor
alpolgármesterként először vett részt az egyházügyi kollégium ülésén. Hozzászólásában ismertette szakterületeit, majd hangsúlyozta: mindenképp szükséges, hogy egyházügyi kérdésekben a pártok elássák a csatabárdot. Kérdésre válaszolva az alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat, a híresztelésekkel ellentétben, nem tervezi a Zoltán utcai sportpálya beépítését, sőt, hamarosan korszerűsítésekre, a pálya szolgáltatásbővítésére is sor kerül majd.

Az egyházi vezetők részéről felmerült a Reménység iskola felújításának igénye. Az önkormányzati vezetők szerint még idén nyáron megtörténik a veszélyessé vált ereszek rekonstrukciója.

A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár vezetője, Szabó Mária részletesen ismertette az intézmény történetét, de szólt a most futó programjaikról és kiemelt céljaikról is. A megbeszélés résztvevői ezt követően megtekintették a közelmúltban uniós forrásból felújított kultúrház épületét.
(12 kép)
     
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |