Katasztrófavédelemből versenyeztek a diákok

2011.04.08.

Általános iskolás kategóriában a Karácsony Sándor Rózsatéri Református Általános Iskola csapata, a középiskolások mezőnyében a Kispest SE elnevezésű formáció szerezte meg a győzelmet a XVIII. kerületi Bókay-kertben csütörtökön rendezett katasztrófavédelmi versenyen. Az elsők a kupa mellé a fővárosi versenyen való indulás jogát is elnyerték.

A hagyományos, több mint tíz éves múltra visszatekintő katasztrófavédelmi versenyt évente megrendezik külön a XVIII., külön a XIX. kerületi diákok számára. Az általános iskolás mezőnyben hat kispesti intézmény – a Gábor, az Erkel, az Eötvös, a Puskás, a Reménység és a Karácsony iskolák – csapata indult. A gyerekeknek 19 állomáson kellett az elméleti és gyakorlati feladatokat teljesíteniük egyebek mellett a katasztrófa-, tűz- és vegyvédelem, az elsősegélynyújtás, valamint a környezet- és árvízvédelem témakörében. Végigmentek a nagy népszerűségnek örvendő akadálypályán is. Számot adtak főzési tudományukról: paprikás krumplit kellett készíteniük.

Azért van a verseny, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan viselkedjenek veszélyhelyzet vagy katasztrófa esetén, tudják mi a feladatuk – foglalta össze a vetélkedő lényegét Tóth Ferdinándné, a kispesti polgári védelem munkatársa. – Így ugyanis gyorsabbá, biztonságosabbá válik a mentés, illetve az együttműködés a mentésben résztvevő szakemberekkel.

Az idei viadalon szoros versenyben végül a Karácsony iskola ifjú katasztrófavédelmis diákjai diadalmaskodtak, megelőzve a Gábor iskolát és a bronzérmes Puskás iskolát. A középiskolások között a Kispest SE néven induló – Kispesten lakó, de most más-más fővárosi középiskolába járó diákokból álló – alakulat győzött. Megtudtuk, a csapat már négyszeres bajnok és egyszer a fővárosi versenyen is harmadik helyezést ért el.

A verseny végén Vinczek György alpolgármester köszöntötte a diákokat, és ő adta át az emléklapokkal és érmekkel együtt a versenyt támogató önkormányzat, Europark és Magyar Posta Zrt. által felajánlott ajándékokat is a résztvevőknek. A győztes csapatok csak rövid ideig pihenhetnek: április 28-án az Orczy-kertben a fővárosi versenyen újabb akadályokat kell leküzdeniük.
(24 kép)
      

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |