Séta Szabadkán

2011.04.18.

Április 6-án Szabadkán szereztünk sok szép ismeretet. Megtekintettük a Városháza gyönyörű épületét, amely a város központja és szimbóluma. 1912-ben adták át rendeltetésének. Legszebb része a nagy tanácsterem, pompás, festett üvegablakokkal, gazdagon díszített népi motívumokkal. Díszítésként kovácsoltvasat, fafaragást, valamint a pécsi Zsolnay Majolikagyár kerámiáját és cserepeit használták fel.

A Szabadkai Városi Múzeum kiállítása első ízben mutat be egy válogatást a műgyűjteményben található portrékról. Egyik szárnyában a polgári portrék és a művészek önarcképeinek kiállítása tekinthető meg (április végéig), az időszaki kiállítások termében közéleti személyiségek közterekbe készült arcképei láthatók (októberig). Színházuk átépítése, renoválása folyamatban van, csak kívülről láthattuk.

A zsinagóga 1902-ben épült, mérnöki és mesteri remekmű (sajnos felújítás alatt áll). A Zsolnay-kerámiák, a terrakották, a festett ablakok, díszítmények, a stilizált virágmotívumok hazánk egyik legszebb szecessziós építményévé emelik a zsinagógát. Hogy megmentsék az enyészettől, állandó jelleggel folynak benne a helyreállító munkák.

A Zöld és Kék szökőkút a város központját ékesíti. Mindkettő Zsolnay-kerámiából készült. A korzó a szabadkaiaknak kedvelt sétatere. Két oldalán különféle stílusú lakó-, bank-, üzleti- és más épületek díszítik. Az Engels utcát kikapcsolódásra alkalmas légköre, kis kávéházai miatt, gyakran felkeresik a város polgárai. A sok szép látnivaló és a gyönyörű idő igazi kikapcsolódását biztosított. Kissé elfáradva ugyan, de élményekkel és ismeretekkel gazdagodva megállapítottuk, hogy szép volt, megérte.

Áprilisi sétánkat összekötöttük a Magyar Természettudományi Múzeum megtekintésével. Minden évben megnézzük e szép kis múzeumot, mindig tartogat számunkra meglepetést, ismereteinket gazdagíthatjuk, ismerkedhetünk új kiállításaival.

Medgyes Janka
(9 kép)
   
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |