Negyedszer osztották ki a Zöld Kispestért díjakat

2011.04.20.

A Föld napja alkalomból 2008 óta adományoz elismeréseket az önkormányzat azoknak, akik sokat tesznek környezetükért, a kerület szépítéséért, zöldterületek kialakításáért és a meglévők védelméért. Idén öt magánszemély, egy lakóközösség, egy civil szervezet és egy intézmény kapott Zöld Kispestért polgármesteri díjat.

Idén is kiemelten fontosnak tartja Kispest vezetése a zöld területek védelmét, a környezeti nevelést, a környezettudatos gondolkodást. A Zöldprogram folytatása, a környezet szépítése az idei költségvetésben is kiemelt szerepet kap. A Zöld Kispestért díjak mai átadóján Gajda Péter polgármester elmondta, hogy a környezeti szemlélet alakításában legfontosabbnak az ösztönzést tartja, és reméli, hogy az ilyen díjak és kezdeményezések hosszú távon segítik a kerület szépítését.

A környezeti gondolkodásról, a kerületek, városok zöldstratégiájáról tartott előadást Gólya Szilvia, a Green City Nonprofit Kft. tájépítésze. Kiemelte, hogy a zöldberuházások nemcsak az élhetőség, és a városlakók egészsége szempontjából fontosak, hanem ma már pénzben mérhetően növeli az ingatlanfejlesztések értékét, ha zöldberuházásokkal kapcsolják össze az építkezéseket, és a központi területekre telepítik a parkokat, kerteket, a külső részekre pedig az ipari tevékenységeket.
(16 kép)
 A magánszemélyek kategóriájában öten kaptak Zöld Kispestért díjat. Koppány Eteléné már két közterület fogadott örökbe a Temesvár utca–Pozsony utca–Méta utca kereszteződésénél, és a korábban sokak által illegális szemétlerakó-helynek használt területeket növényekkel ültette be. Gondos ápolásukkal elérte, hogy Kispest délkeleti „kapujában” rendezett látvány fogadja a kerületbe érkezőket.

Varga Jenőnének
köszönhető, hogy a Klapka utca 3. alatti négyemeletes épület mögött, a park felőli oldalon szép és rendezett az előkert, amit sövénnyel, évelőkkel és az évszakoknak megfelelő egy-, és kétnyári virágokkal, ültet be. Mindenki számára példaértékű módon gondozza a növényeket már több mint 20 éve.

Forrai Ilona a Szigligeti utca 2–4. alatt lévő négyemeletes ház mögött a park felőli oldal előkertjeit ültette be évelő, virágos növényekkel. Ezeket példaértékű módon gondozza, és óvja, ami nem mindig egyszerű feladat a lakótelepeken.

Dr. Horváth Márta
az Esze Tamás utca. és a Tálas utca kereszteződésénél lévő társasház mellett mindkét utca felől a járda és úttest közötti zöldsávot ültette be virágokkal, és ezeket folyamatosan gondozza. Ezen kívül az utcafronti ablakokat is muskátlikkal díszítette.

Illés Zoltán
a Fő utca 163. előtti széles közterületi zöldsávba ültetett örökzöldeket, és alakított ki zöldterületet, amelyet folyamatosan ápol és gondoz.

Díjazott lett a Méta utca 27. A-J épületek lakóinak közössége. A társasház a Méta utcai zajvédő fal mögötti 5 m széles közterületi zöldsávot teljes hosszában örökbe fogadta, a Fogadj örökbe program keretében. A területet ízlésesen beültették, folyamatosan gondozzák.

Díjat kapott a Wekerlei Társaskör Egyesület Zöld Hajtás Klubja, amiért a különböző környezetvédelmi programok – pl. Zöld Hajtás estek, Családi Zöld Szombat, Öko-Kör, Szigetelési program, Föld napja program a Wekerlén – rendezésével, a környezettel, annak védelmével foglalkozó előadássorozatok megszervezésével, és népszerűsítésével sokat tesznek az emberek környezeti szemléletének formálásáért. A gyerekeket is sikerrel vonják be a természeti értékek védelmébe, és ezzel sokat tesznek egy élhetőbb, klímabarát város jövőképének megalapozásáért.

A Csillagfény Bölcsőde is díjat kapott, amiért az intézmény előtti széles közterületi zöldfelületeket úgy tették rendbe a sétálóutca felőli oldalon, hogy sövényt és évelő növényeket telepítettek, sziklakertet alakítottak ki, és a terület örökbefogadásával vállalták ezek folyamatos gondozását is.

Az ünnepség végén a Kispest fúvósötös előadásában hallgatgattak régi magyar táncokat a meghívottak. A programot az Elamen Zrt. támogatta. 

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |